Колико Њујорчани знају о Тесли

ЊУЈОРК: Њујорчани у анкети шта знају о Николи Тесли, по коме је назван угао између Шесте авеније и 40. улице одговарају најразличитије, па и питањима "ко је то" и "какво је то чудно име", али сви који знају једногласни су да би о великом светском уму требало да се зна много више.
tesla
Фото: Танјуг/видео

Делић Менхетна, на углу Авеније Америка (6. авеније) и 40. улице, од 1994. године носи Теслино име. На том месту у парку Брајант, које му је било на путу од хотела Њујоркер у којем је живео последњих година, до градске библиотеке (New York Public Library, свакодневно је хранио голубове.

У близини, у 40. улици, био је и Клуб инжењера где је 1917. године примио Едисонову медаљу. На тој згради подигнута је табла у част "америчких инжењера који су у 19. веку помогли да се Америка трансформише из углавном пољопривредне земље у архитектонску и индустријску империју".

Теслино име исписано је уз имена 31. америчког председика - инжењера Херберта Хувера, Томаса Алве Едисона, Чарлса Линдберга - пилота који је први прелетео Атлантик, Ендруа Карнегија - индустријалца и покретача филантропије који је, између осталог, направио и чувени Карнеги хол и Универзитетску библиотеку у Београду, а и данас је на Форбсовој листи најбогатијих људи у читавој историји.

Сви које смо заустављали на Теслином углу, ипак нису желели да говоре пред камерама. Међу онима који јесу, били су и Њујорчани рођени у Кини, Колумбији, Јужноафричкој Републици, Индији и другим деловима САД и сви они, иако знају довољно о једном од највећих умова света, без чијих изума, како додају, ни Њујорк не би могао да буде “град који никада не спава”, слажу се да Тесла ван научних кругова ипак није заузео место које му припада.

Прва особа коју смо питали, за Танјуг ТВ каже да мора да буде искрена и призна да не зна ништа о особи која се тако зове. За неке Тесла је само чудно име, или аутомобил и име везано за Илона Маска.

Њујорчани, пар рођен у Индији, са усхићењем одговара да је Тесла познати научник и наглашава да би свет морао много више да зна о њему.

Млади Кинез каже - био је то пионир електричне енергије.

"Студирам физику и знам много о њему, одговоран је за много важних патената, као инжењер има велика достигнућа и изуме важне за цело човечанство", рекао је Таи и додао да ипак људи много више знају о Маску који је основао компанију аутомобила Тесла.

Према његовим речима, о Тесли знају више људи везани за науку. "Унутар научних кругова добро је познат", казао је Таи и додао да је такође чуо да је Едисон украо неке Теслине патенте и идеје.

Многи од анкетираних нагађају да је Тесла рођен "негде у Европи", "негде у Аустрији", али за човека рођеног у Јужноафричкој Републици све је јасно.

"Он је Србин, Едисон му је био конкурент, радио је на бежичном преносу електричне енергије", навео је човек чији је посао, како каже, везан за струју. Додао је да је ипак Едисон покупио сву славу и све заслуге.

Још један Њујорчанин каже да не зна где је рођен, али да је Тесла вероватно важнији и од Едисона.

"Мислим да сви знају о Едисону, а нико о Тесли", рекао је човек сређних година, уз оцену да је Илон Маск помогао да се ствари промене.

"Али и даље мислим да је у Едисоновој сенци", додао је.

Колумбијка која живи у Калифорнији каже да многи данас користе Теслине патенте.

"Он је из Евопе, али не знам тачно одакле, људи ипак не знају много о њему, али због аутомобила знају више него пре", рекла је она.

Американка из Њу Џерзија, рачуновођа, каже да би желела да зна много више о Тесли и додаје да је он много више од проналазача.

"Живео је и умро у хотелу Њујоркер на 34. улици", навела је и додала да једино не зна зашто је баш тај угао назван по њему.

Младић који је завршио историју, европску и руску, каже да је Тесла био гениј".

"Едисон је украо његове идеје. Био је комплетни шаралнатан, али Американци воле да романсирају мит о његовом (Едисоновом) доприносу, а Тесла је био геније. Знам да лоше третирају људе из источне Европе и данас је тако у овој земљи", рекао је младић са којим је екипа Тањуга разговарала током радне посете председнице Владе Србије Ане Брнабић Њујорку.

Сећање на Теслу чува и хотел Њујоркер, који се налази недалеко од парка Брајант, а у којем је живео последњих десет година.

На том хотелу, који је први имао и своју електроцентралу и у коме су одседале многе значајне личности од Џона Кеднедија до Мухамеда Алија, 1977. постављена је табла на којој пише; "Овде је умро Тесла, у јанурару 1943. године, у 87. години. Био је велики југословенско-амерички научник који је изумима Америку и свет увео у модерно доба индустријске револуције".

Соба 3327, у којој је радио на 33. спрату (живео је у 3328), зове се званично Теслина соба, на плочици на улазу исписана су његова достигнућа, укључујући и подсећање на хидроелектрану на Нијагариним водопадима.

Тесла је у Њујорку, где је живео шест деценија, имао четири званичне лабораторије, али је само она пета на Лонг Ајледну спасена и ту је сада Тесла научни центар Ворденклиф (TSCW).

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести