Концентрација микропластике на морском дну већа него икад

ЛОНДОН: На дну океана научници су на само једном квадратном метру пронашли 1,9 милиона комада микропластике у слоју дебљине пет центиметара, што је највећа до сада забележена концентрација пластичног отпада на океанском дну.
more, pixabay
Фото: pixabay.com

Више од 10 милиона тона пластичног отпада који сваке године доспе у море, заправо је само један проценат отпада који плута на океанској површини, тврде британски научници.

Пронашли смо до 1,9 милиона комада микропластике у слоју дебљине 5 цм који покрива само један квадратни метар, што је највиши ниво микропластике до сада забележен на дну океана, написали су Ијан Кејн са Универзитета Манчестер и Мајкл Клер из Националног океанографског центра у Ливерпулу.

Пластични остаци се постепено разграђују на све мање фрагменте у океану, све док не формирају честице мање од 5 мм, познате као микропластика, преноси "Сајенс алерт".

Ново истраживање показује да снажне струје праве велике „наносе" микропластике на морском дну и да је њихова концентрација много већа него што се мислило до сада.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести