ЛЕНА КОВАЧЕВИЋ НАСТУП НА „ПЕСМИ ЗА ЕВРОВИЗИЈУ” ПОСВЕЋУЈЕ ПОКОЈНОЈ МАЈЦИ: „Она ме је највише подржавала током каријере. Ово је најмање што сам могла да урадим” 

Певачица Лена Ковачевић наступиће на предстојећој „Песми за Евровизију” са веома посебном песмом под називом „Зови ме Лена”, коју посвећује својој мајци, која је после дуже болести почетком године преминула.
1
Фото: Irina Duplevskaja i RTS / Montaža

Музику за песму радили су Роберт Билбилов и Дарко Димитров, који је писао и текст са Владимиром Даниловићем, а Лена за „Дневник” открива да је ова нумера у њој пробудила жељу да баш мајци нешто посебно поклони.

– Док је била ту и док је могла да гледа, песма је звучала на једна начин, а онда је она нажалост преминула, па је Дарко Димитров дошао на идеју да заиста поклонимо њој песму и да је прилагодимо тој ситуацији. То је, заиста, онако најискреније, један мотив који сам имала - да изразим своја осећања и да јој нешто поклоним – прича нам Лена Ковачевић. – То је био и покретач мог учествовања ове године и мислим да је фантастично то што могу кроз музику да се изразим и да на неки начин нешто њој поклоним. Она је утицала на то да се ја бавим музиком. Она је мене подржавала на том путу највише, то је сигурно. Ово је најмање што сам могла да урадим.

Фото: Irina Duplevskaja

Лена открива и да је песма, која ће сутра, 25. јануара, премијерно бити представљена на РТС-овом званичном Јутјуб каналу посвећеном Евровизији, у њеном музичком стилу и у складу са нечим што годинама негује.

– Мислим да је јако лепа фузија и инструмената и мелодије и стилова и свега што ја волим. Захваљујем се много Дарку Димитрову. Он је композитор и продуцент, али овог пута и текстописац и, заправо, идејни творац песме и наслова. И, да није био тако креативно убедљив, како он то стварно са мном увек јесте, као и са људима са којима ради генерално, по томе је познат, ја заиста не бих вероватно ни пожелела да будем део неке велике манифестације, јер сам навикла доста да солирам и да будем јако самостална у том смислу – објашњава Лена Ковачевић и додаје да је, ипак, веома срећна што је део овогодишњег фестивала „Песма за Евровизију”.

Иако је често истицала да није такмичарски тип, Лена се ове године први пут нашла на листи учесника, али не са намером да победи и надмеће  се са другима.

– Сматрам да свако од нас као музичар има да понуди нешто интересантно и има своју сопствену причу, има свој сопствени глас, има свој сопствени инструмент. Стварно не желим да звучи као некакав клише, мислим да је важно учествовати, али стварно то јесте важно - испричати ту своју причу – каже за „Дневник” Лена Ковачевић и додаје да њој јесте било важно да ове године исприча своју причу. 

Ето, ја ове године имам јако специфичну причу, коју нисам пуно пута могла да на неки такав специфичан начин ставим у музику и у текст, као што смо то децидно некако ове године урадили. То бих волела - да испричам своју причу и да се људи са њом на неки начин повежу, а све нас веже нека слична бол, наглашава популарна певачица и композиторка
Фото: Irina Duplevskaja

Како каже, волела би да наступ који ће приредити на РТС-овој сцени прилагоди себи и свом стилу.

– Волела бих да поклоним себе. Ја нисам плесач, па у том смислу не верујем да ћу да имам велику плесну тачку, па да људе изненадим, али могу да понудим оно што ја иначе јесам, с обзиром на то да имам и бенд и да то на неки начин заправо спакујемо да буде интересантно - и визуелно и естетски, а то ћемо се свакако потрудити – наглашава певачица, додајући да јој се допада разнолики избор кандидата који ће наступити на „Песми за Евровизију” и што је реч о различитим генерацијама људи. – Допада ми се што има много неких имена која можда нису тако позната широм аудиторијуму, али то и јесте цела поента да се људи представе и да нека нова имена и неке нове људе заволимо. Ја се барем трудим да кроз свој посао негде представљам и неке нове младе људе и драго ми је што ћу бити у друштву неких дивних нових младих уметника.

Иначе, Лена је дипломирала на престижном музичком конзерваторијуму у Амстердаму, а каријеру је започела 2004. године турнејом са краљевским холандским оркестром. Део је међународне музичке агенције и продукцијске куће „Pasion Turca”, путем које има прилику да сарађујем са бројним великим уметницима из целог света, попут Ларе Фабијан, на чијем је концерту у Београду 2022. године наступила као предгрупа.

Лена је објавила четири високо тиражна албума за домаће тржиште и регион, као и неколико синглова за иностранство, међу којима се издваја сингл „Café” који се емитује на радио станицама у Немачкој, Аустрији, Турској, Француској, Алжиру, Дубаију... Снимила је и улогу певачице за филм „Није лоше бити човек”, за чији soundtrack је музику написао Бајага, а Лена изводи четири нумере: „Лепе лажи”, „Café”, „Сан” и „Жал”.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести