Мексико: Откивена могућа најстарија грађевина древних Маја

МЕКСИКО СИТИ:  Међународни тим истраживача открио је потенцијално најстарију и највећу грађевину коју је древна цивилизација Маја саградила у џунгли на југоистоку Мексика.
Ostaci građevine drevnih Maja  Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Остаци грађевине древних Маја Фото: Youtube/prinscreen

Грађевину која подсећа на вештачку висораван, а за коју се верује да је изграђена око хиљаду година пре нове ере, дугачку око 1.400 метара, широку 400 метара и високу од 10 до 15 метара, открио је тим научника предвођен археологом са Универзитета Аризона Такеши Иноматом, преноси АП позивајући се на британски научни часопис "Нејчр".

Висораван за коју се верује да се коришћена за ритуале, откривена је ласерским скенирањем из ваздуха између 2018. и 2020. године, након чега су уследила ископавања.

Археолози смештају изградњу платоа између хиљаду и 800 година године пре нове ере, наводећи да је то најстарија монументална грађевина која је икада пронађена на територији Маја и највећа у целокупној прелатиноамеричкој историји региона.

Цивилизација Маја, позната по софистицираном систему писања, као и математичким и астрономским открићима, доживела је процват око хиљаду година пре нове ере у Мезоамерици, укључујући данашњу Гватемалу и делове Мексика, али њено порекло остаје мистерија.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести