НЕКА ЋЕ ВАС ИМЕНА ПОТПУНО ИЗНЕНАДИТИ Ко су најуспешнији Срби на листи ТОП 50 људи региона у 2023.

Редакција Bloomberg Adrije саставила је листу Топ 50 људи из региона који су обележили 2023. и који ће утицати на 2024, а 10 имена на листи било је из Србије.
а
Фото: Youtube Printscreen

Међу њима су се нашли најбогатији Срби - Мишковић и Костић, једна компанија, један догађај и један научни центар. Посебно место, као и прошле године, заузео је спорт: на листи су се поново нашли Ђоковић и Јокић.

Свака регионална редакција – српска, хрватска, словеначка, босанскохерцеговачка и македонска – номиновала је своје кандидате у пет категорија – бизнис, финансије, технологија и наука, спорт, забава. Ове године смо додали нову категорију, посебна достигнућа. Укупно је било номиновано више од  140 кандидата. На листи ТОП 50 налазе се номиновани с највише гласова између свих редакција.

Из Србије смо изабрали:

БИЗНИС 

1. Мирослав Мишковић, најбогатији Србин осваја конгресни туризам региона  

Иако иза себе има уносније и вредније пројекте, овогодишње отварање реконструисаног Сава центра свакако је једна од прекретница у деценијама старој каријери Мирослава Мишковића, најбогатијег човека у Србији.

2. Миодраг Костић, обновљиви извори енергије, банкарство, туризам 

Година јубилеја је за МК Гроуп Миодрага Костића била прилика да компанија најави инвестиције од 1,6 милијарди евра у наредне три године, од којих скоро милијарду у обновљиве изворе енергије.

3. Зијин Мининг, мегаинвестиција од 3,8 милијарди долара у наредних 10 година   

Кинеска компанија Зијин Мининг убедљиво предводи листу највећих извозника из Србије на којој су од првих пет компанија, три кинеске.

СПОРТ

4. Новак Ђоковић, тениски краљ са 24 гренд слема

Двадесет година професионалног бављења тенисом Новак Ђоковић крунисао је невероватним резултатима у прошлој години.

5. Никола Јокић, носилац НБА прстена

Фото: Youtube printscreen/ Thinking Basketball

Освајањем титуле у најјачој кошаркашкој лиги света у сезони 2022/23, Никола Јокић уписао се као пети Србин којем је пошло за руком да дође до НБА шампионског прстена, после Дарка Миличића, Предрага Стојаковића, Огњена Кузмића и Немање Бјелице.

6. Кошаркашка репрезентација Србије, сребрна на Светском првенству 

Испраћени са зебњом из домовине, кошаркаши Србије су прошлог лета пут далеких Филипина на Светско првенство кренули без највећих звезда на папиру, а свакако најшокантнији је био отказ најбољег српског играча Николе Јокића.

ФИНАНСИЈЕ 

7. EXPO 2027, највећи изложбени догађај у Адриа региону 

Укупан финансијски ефекат од Специјализоване изложбе Белграде ЕXПО 2027 требало би, према тренутним проценама, да премаши милијарду евра.

ЗАБАВА 

8. Драган Бјелогрлић, филм “Чувари формуле”

У својој шездесетој години живота, након четири деценије бављења глумом и 20 продукцијом и режијом, Драган Бјелогрлић је снимио, како сам каже, најтежи филм досад.

9. Александра Пријовић, balkanska Taylor Swift или ипак не?

У једној реченици сажета 2023. година за Александру Пријовић, младу певачицу која је на балканској турнеји редом пунила београдску, па загребачку Арену, сарајевску Зетру, нишки Чаир, тузлански Мејдан, а већ је заказала у рекордном року три концерта заредом у Осијеку за 2024.

 

ПОСЕБНА ДОСТИГНУЋА

10. БИО4 кампус, центар биомедицине на 30 хектара и 1.000 доктора наука 

Више од 1.000 доктора наука који ће радити у 300 лабораторија, седам факултета, Научно-технолошки парк и девет института требало би да се нађу под једним кровом, у оквиру БИО4 кампуса, који Србија гради у Београду. Кампус, који ће бити центар биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета, простираће се на око 30 хектара.

Bloomberg Adria

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести