ОДАКЛЕ ВОДА НА МЕСЕЦУ Чудесна сила која долази са Земље

Одавно знамо да на Месецу има леда, али још увек не разумемо баш одакле је дошао. Нова студија указује да електронски таласи, који долазе индиректно са Земље и Сунца, доприносе формирању замрзнуте воде на површини Месеца.
e
Фото: Pixabay.com

Електрони ударају у Месец док се он креће унутра и из Земљиног магнетног репа, који наша планета оставља за собом док јури кроз свемир. Унутар магнетног репа налази се слој плазме који се састоји од високо наелектрисаних електрона и јона из Земљине атмосфере и зрачења сунчевог ветра.

Научници су раније проучавали улогу магнетног репа и магнетосфере у формирању воде на Месецу. Магнетосфера је област око планета и њихових природних сателита у којој је магнетно поље обликовано као вретено интеракцијом са соларним ветром. Настаје када заштитно магнетно поље Земље одбија сунчев ветар.

"То је нека природна лабораторија"

"То је нека врста природне лабораторије за проучавање процеса формирања воде на површини Месеца. Када је Месец изван магнеторепа, његова површина је бомбардована сунчевим ветром. Унутар магнеторепа скоро да нема протона соларног ветра. и сматрало се да ће формирање воде пасти на скоро нулу“, рекао је планетарни научник Шуаи Ли са Универзитета Хаваји у Манои.

Међутим, анализа је показала да то није тако. Раније студије су указивале на формирање воде на Месецу преко водоничних јона из соларног ветра, али се чини да се вода и даље формира када је Месечева површина заштићена од сунчевог ветра, односно када је унутар магнеторепа.

У игри су и друге силе, верују научници, посебно електрони. Наиме, могуће је да високоенергетски електрони реагују са лунарним тлом, ослобађајући заробљени водоник који потом може да формира воду, пише Сајенс Алерт.

Фото: Pixabay.com

„Ова открића показују да је Мајка Земља снажно повезана са својим Месецом“

"Могу постојати додатни процеси формирања или нови извори воде у репу магнета који нису директно повезани са имплантацијом протона соларног ветра. Конкретно, зрачење електрона високе енергије показује сличне ефекте као и протони соларног ветра", објашњава Ли.

Наравно, биће потребна даља запажања и експерименти на површини Месеца да би се са сигурношћу сазнало како настаје вода на Месецу, али ово је занимљив предлог. Постоји много разлога зашто извор воде на Месецу фасцинира научнике – он нас учи више о његовој прошлости, а такође је од виталног значаја за откривање како бисмо могли да живимо на површини Месеца дугорочно.

"Све у свему, ово откриће показује да је Мајка Земља снажно повезана са својим Месецом у многим непрепознатим аспектима", каже Ли.

Истраживање под називом Формирање лунарне површинске воде повезане са високоенергетским електронима у Земљином магнеторепу објављено је у часопису Нејчр Астрономи.

(Index.hr, Дневник)

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести