ВЕЛИКА ТРКА: Зашто је јужни пол Месеца толико важан?

Јужни пол Месеца постаје све важније место за истраживање и експлоатацију.
e
Фото: Pixabay.com

У том подручју се налази највећа количина воде на Месецу, као и залихе других кључних ресурса, попут хелијума-3. То је подстакло светске силе да се такмиче за контролу над овим подручјем.

Вода је најважнији ресурс за људску егзистенцију. Она се може користити за пиће, за производњу кисеоника и за производњу горива. На јужном полу Месеца се налази највећа количина воде на Месецу, у облику леда. Надаље, на месецу се налази и један искористив плин.

Хелијум-3 је редак гас који се може користити за производњу енергије. Он је посебно занимљив за коришћење у нуклеарној фузији, која је потенцијално бесконачан извор енергије. На јужном полу Месеца се налазе залихе хелијума-3 које су приближне 10 милиона тона.

Такмичење светских сила

Сједињене Америчке Државе, Кина, Русија и Индија су све покренуле програме за истраживање и експлоатацију јужног пола Месеца. Седињене Америчке Државе су покренуле програм Артемис, који има за циљ да врати људе на Месец до 2025. године, укључујући и прву жену, и прву особу тамне боје коже.

У склопу овог програма, НАСА је планирала да лансира свемирску летелицу Орион у орбиту око Месеца 2023. године.

Кина је такође покренула амбициозан програм за истраживање Месеца. Кина је прва земља која је успешно слетела на Месечеву страну која је окренута од Земље, а такође је прва земља која је послала робота да обиђе Месец.

Русија је такође заинтересована за истраживање јужног пола Месеца. Русија је планирала лансирати свемирску летелицу Луна-27 у орбиту око Месеца 2022. године, а недавно су замало и дошли тамо, али им се летелица ипак покварила и разбила о Месечеву површину.

Индија је такође покренула програм за истраживање Месеца, а њихов ровер доспео је тамо пре неколико седмица и већ је почео с истраживањем.

Шта будућност носи?

Још увек је рано рећи ко ће на крају доминирати на јужном полу Месеца. Међутим, јасно је да ће ово подручје бити кључно за будућност истраживања и експлоатације Месеца, пише Клик.хр.

(Дневник/Радио Сарајево/Клик)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести