окоТВоко Мирно спавај, нано, ријалити закључано

Савет Агенције за електронске медије Црне Горе усвојио је измене и допуне Правилника о програмским стандардима у електронским медијима и Правилника о условима и поступку издавања одобрења за пружање аудиовизуелних медијских услуга на захтев.
Ivana Vujanov Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Према овим прописима, оператори су дужни да за програмске садржаје који могу да нашкоде физичком, менталном и моралном развоју малолетника, у периоду од 6 сати ујутру до 23 часа, активирају мере родитељске контроле таквих садржаја пиновањем (омогућавањем приступа таквом садржају само уз укуцавање ПИН кода). Ове мере односе се на програме који се емитују у оквиру основног пакета програма, а на удару су ријалити програми из Србије.

Подсетимо, пре три године Црна Гора донела је прописе по којима се ријалити програм може да се емитује искључиво од 23 часа до шест сати ујутру. По новим правилима, сваки неприкладни програм мораће да се закључа, а ако оператери не послушају АЕМЦГ, мораће да закључају цео свој програм. Дакле, нема “виркања” и поигравања с непоклапањима сатнице и минутаже како би се “грешком” могли погледати најзанимљивији ријалити детаљи по избору уредника ТВ Хепи и Пинк.

Измјена наведених правилника мотивисана је  потребом унапређења заштите малољетника, млађих  од 18 година, од садржаја у ТВ програмима који могу штетити њиховом физичком, менталном или моралном развоју, без обзира на платформу путем које се приступа садржајима.

У међувремену, у Србији се захуктао рат обавештењима и објашњењима, у чему су предњачили челници прозваних нам медија. Власник РТВ Пинк Жељко Митровић тврди да је у питању чиста графичка измена, и да ће се његов ријалити “Задруга” емитовати уз обавезу да напише изнад ког је узраста овај програм дозвољен. Према његовим тврдњама, регулаторно тело Црне Горе само је обавестило родитеље да могу да искористе право да закључају нежељени програм. Но, с том визијом црногорско регулаторно тело никако се не слаже. Елвира Цекић из Агенције за електронске медије Црне Горе каже да ће њихова првобитна одлука ступити на снагу у марту, након законских процедура, и да се неће односити само на ријалити програме, већ ће се односити на сваки садржај неприкладан за децу. У међувремену, треба се подсетити и на то да је ријалити програм у БиХ већ ограничен на емитовање после поноћи, као и да су се појавили наговештаји да ће поћи црногорским стопама.

С наше стране, пак, долазе другачији тонови, и то од оних који би требало да контролишу рад и квалитет емитованог.

- Ријалити програми се не забрањују нигде, па неће ни у Србији, рекла је чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије Оливера Зекић, истичући да то практично значи цензуру. Реч “регулаторно” у називу фирме у којој ради, изгледа ништа не значи.

Хоћемо ли успети да макар ограничимо емитовање ријалитија на период после поноћи, кад већ о неком пиновању не можемо ни да сањамо? Чисто сумњам у овој друштвеној атмосфери владавине маргиналаца и полусвета жељног свог парчета колача славе. Докле? Докле год вам прст на даљинском управљачу стоји изнад тастера који вас воде на приказивање задругарских и паровских креветских, оралних и батинашких доживљаја.

Паметном доста.

Ивана Вујанов

 

David i GOLI J…
09.02.2019 • 17:22
... KAO i svuda u Svetu ??
EUR/RSD 117.9780
Најновије вести