ОКОТВОКО: Ботоксирани уговори

Регулаторно  тело за електронске медије поново се латило Закона о електронским медијима, гледајући га сад другим очима, или из другог пара рукава или чега већ од гардеробе.
Ivana Vujanov Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, у мају прошле године РЕМ је, тумачећи Члан 106 овог Закона, утврдио обавезу преноса програма телевизија с националном фреквенцијом, што је била мера заштите медијског плурализма. П том члану, регулатор периодично, а најмање једном у три године, на републичком, покрајинском, односно ужем географском релевантном тржишту, утврђује листу радијских или телевизијских програма које су дужни да преносе оператори чију електронску комуникациону мрежу за дистрибуцију и емитовање медијских садржаја користи значајан број крајњих корисника као једини или првенствени начин за примање медијских садржаја, а у циљу остваривања јавног интереса и заштите медијског плурализма.

Како су се ствари сад окренуле, РЕМ је решио да укине ову обавезу, те кабловски дистрибутери неће морати да преносе програме ТВ Прва, ТВ Хепи, О2 и ТВ Пинк, али и, што је важније, телевизије неће више морати да бесплатно предају свој програм кабловским дистрибутерима. Другим речима, ако се СББ, као највећи кабловски дистрибутер, не договори с телевизијама које су сад углавном у обједињеном домаћем власништву, претплатници могу да остану без ових канала.

То се, наравно, не односи на оне који програм гледају преко земаљских антена, уз једину претплатну обавезу према РТС-у, и државне сет-топ боксове. Не знамо ни како ће проћи мањи кабловски дистрибутери, мада је јасно да ће државни МТС лако склопити уговоре с овим телевизијама.

Чланови РЕМ-а ову одлуку образложили су негативним ефектом на тржишни положај појединих учесника и уопште на интерес јавног поретка за постојањем равноправности свих учесника на тржишту. Да ли су тиме мислили на чињеницу да овај Члан 106 никад није спроведен до краја јер те судбине нису биле телевизије с регионалном и локалном фреквенцијом, остаје отворено питање на које, ценим, нећемо добити одговор јер РЕМ сад има важнијег посла. Рецимо, да додели упражњену националну фреквенцију, на шта чекамо више од шест месеци.

„Однос између оператера електронских комуникационих мрежа и канала са националном терестријалном покривеношћу дефинисаће искључиво уговор између страна, без мешања јавне власти у слободну вољу обе уговорне стране на који начин ће регулисати своје односе“, наводи Савет РЕМ-а и додаје у образложењу да је ова листа обавезних медија у колизији са гаранцијама слободног тржишта, те да „последице ове мере потенцијално могу довести пружаоце услуга у неравноправан положај на тржишту. Ово би се десило уколико би објављивање Листе било тумачено као обавеза носиоца права над садржајима да своју имовину учине доступном без права на накнаду“.

Од оператера се очекује да поново крену у рововску битку склапања појединачних уговора с телевизијама, а ту се отварају многа врата до Хада и пакла, као и до небеса, нарочито кад је у питању цена. Потенцијални интереси, политичка и ина мешетарења подићи ће температуру на телевизијском небу, а како ће се ствари на крају завршити, видећемо веома скоро. У међувремену, из РЕМ-а су најавили и промене у регулисању логичке нумерације канала у распоредима кабловских дистрибутера. Како ће то да изведу ако кабловски оператери не потпишу уговоре с великим, малим и средњим телевизијама, никоме није јасно. Као ни одлуке које се мењају сваких годину дана, брзином ботоксирања извесних чела актера ове приче.

У сваком случају, спремите се пролеће ће бити занимљиво. Само немојте да се мрштите, немамо сви пара за тај ботокс.

Ивана Вујанов

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести