окоТВоко: Само је небо граница, а можда ни то

Друга сезона серије научнофанатастичне серије “Предстража” емитоваће се на каналу Сај фај од 15. августа, а многи гледаоци у Србији нестрпљиво чекају да виде шта ће се дешавати на ивици цивилизације непознате нам будућности, док главна глумица Талон крије супермоћи и иде у потрагу за убицама њеног племена, спасавајући свет од религиозног диктатора-фанатика.
Ivana Vujanov Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Зашто нестрпљиво и откуд толико интересовање за научну фантастику?

Па, осим што нам се цео живот свди на преживљавање, а догађаји попут летовања, обилазака европских градова и куповине аутомобила млађег од потомака-студената, представља чисту научну фантастику, за “Предстражу” смо се заинтересовали из патриотских разлога. Наиме, друга сезона снимана је почетком године у Шимановцима, познатијем по пинковским експериментима дистопије, што се такође уклапа у научнофантастични тренд. Осим тога, једну од улога игра и наша глумица Јелена Гавриловић, па смо, ето, за серију која на ИМДБ-у има више средње оцене, заинтересовани и с те стране.

Оно што је, међутим, најзанимљивије, јесте чињеница да су у свету серије о цивилизацијама после слома ове наше, текуће, крају света и дистопичним друштвима у којима влада верски фанатизам, технодиктатура и разни облици опресије, све популарније, а то се одражава и на наше тржиште.

Тако су серије као што је “Игра престола” које су успеле да споје научну фантастику, дистопију и рол плеј игрице с квазиисторијским и магијским елементима, постале толико популарне да њени наставци и још модерније “претходнице”, ничу на свим меридијанима.

У ту трку укључиле су се и филмаџије, Марвел студио и ДЦ комикс, рафално шаљући у биоскопе своје окамерене стрип јунаке. Последњи подухват “Осветници”, померио је законе шоу бизниса јер су га, само пар месеци након пуштања у биоскопе, ремастеризовали, додали још неке детаље и поново пустили међу народ, у покушају да још једном “разбију благајне”.

Шта је следеће? Ко зна. Говорећи у сај-фај стилу, само је небо граница. Можда нас изненади нека крими скандинавска серија, убацујући ванземаљце у леднике који се топе, или се Италијани пробуде с идејом да су Мафијаши пореклом с Марса, а где је ту тек прича о Аргонаутима који плове свемиром у потрази за златним руном... Ма, све ћемо прогутати, верујем.

Недостаје нам само да се пробуди Боливуд с неком верзијом научнофантастичног Гилгамеша, на свемирском броду, док андроиди играју и певају, славећи брак робота и индијске принцезе.

Одох сад да патентирам ове идеје, већ чујем како се оштре оловке широм планете. Ове наше. Марс нек сачека мало.

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести