Пандемија "нокаутирала" потрошњу пива у Чешкој

ПРАГ: Пандемија корона вируса лоше је утицала на потрошњу пива у Чешкој, чији су грађани познати по великој "љубави" према том напитку.
e
Фото: Pixabay.com

Просечна потрошња по особи пала је за седам литара, на 135 литара у прошлој години, што је најнижи податак од 60-их година прошлог века, према подацима Чешког савеза произвођача пива.

Шеф синдиката Франтишек Самал је рекао да никада није доживео такву кризу и да је 500 пабова морало трајно да затвори своја врата, а да се ове године очекује затварање још више стотина пабова, преноси агенција АП.

Барови и ресторани били су затворени током неколико месеци пошто је пандемија корона вируса погодила земљу у марту прошле године.

На пад потрошње пива утицала је и забрана пијења алкохола у јавности и отказивање спортских, културних и других догађаја.

Укупна производња пива у земљи опала је за 6,9 одсто на 20,1 милион хектолитара, док је извоз пива опао за 381.000 хектолитара на око 5 милиона хектолитара, што је први пад након девет година раста.

Чешка Република је једна од европских земаља која је најтеже погођена ковидом-19.

У тој земљи, са популацијом од 10,7 милиона, пријављено је преко 1,6 милиона случајева ковида-19, укључујући 28.640 смртних случајева.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести