Победнику добротворне томболе Пикасов оригинал

ПАРИЗ: После осмонедељног одлагања због пандемије корона вируса, париски огранак аукцијске куће "Кристи" сутра ће организовати добротворну томболу на којој ће награда бити једна оригинална слика славног Пабла Пикаса.
kristi aukcija, Tanjug/AP
Фото: Tanjug/AP Photo/Julie Jacobson

Ради се о уљу на платну под називом "Мртва природа" које је Пикасо насликао 1921. године, а они који желе да учествују у томболи, треба да купе листић по цени од 100 евра, наводи АП.

Приход ће бити употребљен за побољшање снабдевања водом у руралним подручјима Камеруна, Мадагаскара и Марока, а организатори тврде да су већ прикупили пет милиона евра, пошто је 50.000 листића продато путем интернета.

Првобитна жеља је била да буде продато 200.000 листића, али је остваривање тог циља отежано због пандемије корона вируса.

Купци листића потичу из више од 100 земаља, али је највећи број продат у Фрнцуској, САД, Швајцарској и Италији.

Слику је обезбедио Дејвид Нахмад, милијардер и трговац уметнинама, и то, како сам каже, по цени с попустом.

Наиме, организатори су му понудили милион евра, али је он, имајући у виду значај чисте воде за одржавање хигијене током пандемије корона вируса, одлучио да помогне у овој акцији и цену спусти на 900.000 евра, иако, како је рекао за АП, сматра да слика вреди најмање два до три милиона евра.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести