Помоћна доза вакцине потребна после 9 месеци?

ВАШИНГТОН: САД се припремају за могућност да помоћна инјекција бити потребна између девет и 12 месеци након првобитне вакцине против ковида 19, изјавио је данас званичник Беле куће Дејвид Кеслер.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Док се проучава трајање имунитета након вакцинације, могле би бити потребне поновне вакцинације, рекао је Кеслер, главни научни директор одељења за реакцију на ковид 19 председника Џозефа Бајдена на састанку конгресног одбора, преноси Ројтерс.

Почетни подаци су показали да вакцине компаније Модерна и партнера Фајзер и БајонТек задржавају већину своје ефикасности најмање шест месеци.

Чак и ако та заштита траје много дуже, стручњаци сматрају да би варијанте корона вируса које се брзо шире и друге које би се могле појавити могле довести до потребе за редовним вакцинисањем, као што је случај код грипа.

САД такође прате инфекције код људи који су у потпуности вакцинисани, рекла је Рошел Валенски, директорка америчких Центара за контролу и превенцију болести. (ЦДЦ).

Од 77 милиона људи вакцинисаних у Сједињеним Државама, било је 5.800 таквих инфекција, укључујући 396 људи којима је била потребна хоспитализација и 74 умрлих.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести