ПОСЛЕ 23 ГОДИНЕ БОРБЕ Регистрован први истополни брак у Непалу

КАТМАНДУ: У Непалу је регистрован први истополни брак, у канцеларији сеоског већа Дорје, која се налази у планинама западно од престонице Катманду, преноси АП.
burme vencanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

После 23 године борбе, постигли смо историјско достигнуће, а Маја и Сурендра коначно су свој брак озваничили у канцеларији локалне администрације, рекао је Сунил Бабу Пант, отворено геј бивши парламентарац и водећи активиста за  ЛГБТQ+ права који је присуствовао озваничењу брака геј пара Гурунг.

Врховни суд Непала је раније ове године издао привремену наредбу којом се, по први пут омогућава, склапање истополних бракова, али су званичници првобитно одбијали да региструју брак.

Геј пар и Пант су због тога поднели молбу Окружном и Вишем суду у Катмандуу, али су оне одбијене.

Министарство унутрашњих послова је, према Пантовим тврдњама, ове недеље унело измене у процес омогућавајући свим локалним управама да региструју истополне бракове.

Пар се венчао пре шест година у кругу породице и пријатеља у храму који прати хиндуистичку традицију, али нису имали потврду да је њихов брак легалан.

Непалска влада је од 2007. године, после судске одлуке извршила разне промене у корист ЛГБТQ+ особа, којима је омогућено да особе које се не идентификују као припадници мушког или женског могу да изаберу "трећи пол" у пасошима и другим државним документима.

И у Уставу Непала из 2015. године, такође се изричито наводи да не може бити дискриминације на основу сексуалне оријентације.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести