Принц из Лихтенштјана упркос забрани убио највећег медеведа у Румунији?

БУКУРЕШТ: Групе за заштиту животне средине оптужиле су принца из краљевске породице Лихтенштајна да је убио највећег медведа у Румунији, упркос забрани трофејног лова на велике месоједе.
w
Фото: Youtube Printscreen

Румунска група Агент Греен и аустријска организација ВГТ навеле су у заједничком саопштењу да је принц Емануел фон унд цу Лихтенштајн током посете Румунији у марту убио 17-годишњег медведа Артура у заштићеном подручју на Карпатима.

У саопштењу се каже да је принц, који живи у Ригерсбургу у Аустрији, добио посебну дозволу румунског министарства за животну средину да убије женку медведа која је изазивала штету сеоским домаћинствима, преноси Гардијан.

Додаје се да принц заправо није убио проблематичну медведицу, већ мужјака којег су годинама посматрали ренџери организације и који никада није прилазио људима.

Агенција АП наводи да је имала увид у званичне документа којима се потврђује да је принц Емануел имао четвородневну дозволу да лови у округу Ковасна и да је 13. марта "уловио" 17-годишњег мрког медведа, за којег је наводно платио 7.000 евра.

Председник Агент Греена Габријел Паун рекао је да је Артур био највећи медвед који је посматран у Румунији, а вероватно и највећи у Европској унији.

"Није ми јасно како је принц могао да помеша женку медведа која долази у село с највећим мужјаком који постоји у дубини шуме", приметио је Паун.

Додао је да мисли да је "јасно да принц није дошао да реши проблем локалног становништва, већ да убије медведа и однесе кући највећи трофеј да га окачи на зид".

Мрки медведи су заштићена врста по међународним и румунским захтевима, а у Румунији је трофејни лов забрањен од 2016. године.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести