Шест ствари које никако не треба радити мачкама

Мачке су један од најомиљенијих кућних љубимаца, а синоним су за дом, сигурност и нежност, пише Радио Сарајево.
с
Фото: Pixabay.com

Иако за мачке често слови правило да нису привржене власницима него само територији, власници мачака ће се сложити да то није тачно и, и те како знају ко им је власник па се према њему посебно опходе.

Мачке су инстинктивна бића, имају изражена чула и специфичну нарав. Некада се деси да ствари које чинимо за маце из најбоље намере, нису најбоље за њих.

Ово је шест ствари које не бисте требали радити мачкама.

Не поштујете просторе мачака

Уколико сте превише љубазни према мачкама до њихове тачке стреса, могло би их некако узнемирити. Нико не воли претерану љубазност и посвећеност. Иако мачке могу бити више или мање толерантне на такве ставове, добро је разумети када је потребно поштовати њихове границе, а када су мање осетљиве на мажење.

Не излажите мачке гласним звуковима

Мачке су пуно осетљивије од људи на прегласне и досадне звукове будући да имају пуно развијенији слух. Због тога је добро избегавати их, колико год је то могуће, гњавити прегласним звуковима.

Немојте мачкама давати неприкладну храну

Кућне мачке треба хранити само храном (мокром или сухом) и грицкалицама направљеним посебно за њих. Давање друге врсте хране (попут чоколаде или кекса за људе) могло би представљати опасност за њихово здравље.

Немојте викати на мачке

Ако кућне мачке учине нешто што нису требале учинити, викати на њих није добра идеја. Много је боље едуковати их с "не", изговореним док раде оно што би требали избегавати. Грдити мачке када више не раде нежељену радњу било би потпуно бескорисно јер не би повезивале "не" с оним што не би требале учинити.

Не обраћате пажњу на мачке

Иако мачке имају репутацију самосталних животиња, удомити их и потом не проводити време с њима је нешто што се никада не сме учинити. Мачке треба мазити и играти се с њима.

Мачке нису играчке

Мачке су жива бића која заслужују свако могуће поштовање. Стога је потребно не третирати их као играчке и научити д‌ецу да им приступе на прави начин.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести