Стручњаци: Губитак антитела на корону није нужно лоша ствар

ЛОНДОН: Све јаснији увид у чињеницу да ниво антитела може брзо да нестане код људи који су прележали корона вирус не мора да буде нужно лоша вест за имунитет, рекли су данас британски експерти, додајући да "то не значи аутоматски да ће заштита вакцином бити слаба или краткотрајна".
korona
Фото: pixabay.com

Стручњаци за имунологију и вирусе су упозорили да не треба пуно читати о нивоу антитела у крви пацијената који су прележали вирус, јер антитела нису једини систем имунолошке одбране, пренео је Ројтерс.

"Концентрација антитела у крви не значи колико је јак ваш имунитет", рекла је Еленор Рајли, професор за имунологију и инфективне болести на Универзитету Единбург.

Она и њене колеге кажу да нестанак антитела у крви не објашњава на који начин организам гради имунитет за инфекције.

"Имунитет није нешто што можемо да изједначимо са нивоом антитела или одговором Т-ћелија. Имунитет је систем који ради на други начин и следећи пут када се сретнете са инфекцијом, не мора да значи да ћете је закачити, а ако је закачите, не мора да значи да ћете се озбиљније разболети. То се зове заштитни имунитет", рекла је Рајли.

Зато, многе потенцијалне вакцине против ковид 19 су направљене да направе јачи имунитет, тако што ће "призвати" јачу такозвану "имунолошку меморију".

"Антитела су углавном кратког века јер једном кад одраде посао, вашем телу више нису неопходни", рекао је Џонатан Стоје, главни виролог на британском Институту "Франсис Крик".

Стоје додаје да не значи да је и имунитет кратког века.

"Такозване меморијске ћелије могу да одговоре сасвим добро у борби против нове инфекције", рекао је он.

Научници још не знају која количина имунолошког система ће се испоставити довољном.

Међутим, многи произвођачи вакцина назначавају одговоре антитела и Т-ћелија, који су виђени као битни за дуготрајан имунитет, додаје Ројтерс.

"Имунолошки систем је веома компликован. Знамо да су антитела такође важна, али није све до антитела. Важна ствар су имунолошке меморијске ћелије", рекао је Лоренс Јанг, професор молекуларне онкологије на британском Варвик Универзитету.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести