Светски научници забринути: Арктик умире

БЕРЛИН:  који је превозио научнике на једногодишњој експедицији како би се истражио Арктик, вратио се у Немачку, али је донео са собом забрињавајуће податке, саопштио је данас лидер експедиције Маркус Рекс.
Arktik Foto: Pixabay/Lurens
Фото: Арктик Фото: Pixabay/Lurens

"Гледамо како Арктик умире. Ускоро више неће бити леда на Арктику током лета. То може да изазове далекосежне последице по цео свет", рекао је Рекс.Брод "РВ Поларштерн" је стигао у понедељак у северну немачку луку Бремехавн, одакле се запутио на једногодишњи сусрет са арктичком хладноћом и поларним медведима.

"Практично, постигли смо све што смо желели. Извршили смо разна мерења током целе године, са кратким периодима одмора", рекао је Рекс за АП.Брод је мора да се помери на крајњи север, на три недеље у мају, како би покупио намирнице и ротирао чланове посаде после рестриктивних мера због корона вируса, али то није изазвало велике промене у мисији.

"Донели смо кући много података, заједно са значајним бројем леденица, снега и воде", додао је Рекс.

На броду је било преко 300 научника из 20 земаља, међу којима су САД, Велика Британија, Француска, Русија, Кина, а пројекат је коштао 150 милиона евра.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести