Терапеутски пас Лара у посети вртићима

Центар за пет-терапију “Пријатељска шапа” завршио је са радионицама за децу у којима је терапеутски пас Лара обилазила вртиће ПУ “Радосно детињство”.
Labrador Lara svuda dobrodošla  Foto: F. Bakić
Фото: Лабрадор Лара свуда добродошла  Фото: Ф. Бакић 

Сврха радионица је да се малишани упознају са правилним начином приласка псу, ослободе од страха, и науче карактеристике паса, као и говор тела, којим куцама прићи, а којима ипак не. Ветеринар Тијана Станојев, која је са физиотерапеутом Светозаром Стевином спро­водила ове радионице каже да је лабрадор Лара била свуда добродошла, а да су највише посећивали вртић “Звончица”.

- Она деца која нису желела да приђу да се упознају са Ларом, нисмо их силили, али смо им објаснили како да превазиђу страх. Ипак, више је било одушевљене деце, што је пас дошао да се игра са њима, па су је сви мазили - каже Тијана.

Радионица се састојала из три дела, а прешколци су након едукације о правилном успостављању контакта са псом, требали да нацртају како замишљају пса који ће их посетити, те се на основу цртежа могло видети како деца доживљавају псе. Учили су их да су пси добри и да су човеков најбољи пријатељ, али најважније како да се понашају у њиховом друштву. Након тога, на сцену је ступила Лара, са свим шармом обученог, дресираног и терапеутског пса, и унела нову атмосферу међу малишане, који ионако свакодневицу проводе уз игри, али и учењу- Тако су учили да чак и у игри не смеју пса нагло да загрле пољубе или је повуку за реп, јер псима то не прија, те може доћи до непријатних реакција.

Фото: Лара, терапеутски пас, у посети предшколској установи Фото: Ф. Бакић 

- Лара је навикла на радионице и обучена је да да буде мирољубива и стабилна, упркос разним околностима. Пси иначе воле да се играју са децом, те је радост обострана - каже Тијана и додаје да лабрадори и важе за породичне псе, као и златни ретривери, пудлице су такође супер за децу.

Пси помажу и емотивном развоју, као и развоју моторике, а искуство је показало да су деца након радионица са псом смиренија, расположенија, и да више уживају у остатку дана. “Пријатељска шапа” организује и терије уз помоћ паса и кроз индувидуалне програме, а пошто радионице са псима подстичу развој моторике, сама шетња са псом, по­бољшава држање, ход, или храњењем пса моторику шаке, пристију.

М. Стакић

 

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести