Тешка времена за чешке пиваре

ПРАГ: Приходи чешког сектора производње пива смањени су од марта до маја, током важења мера затварања земље због корона вируса, за 4,7 милијарди круна (179 милиона евра), услед пада продаје за 55 одсто.
r
Фото: Pixabay.com

Са око 72,8 милиона литара непродатог пива, многи произвођачи су покренули услуге шалтерске продаје и доставе, али губици су и даље погубни, посебно за локале који се ослањају на услугу точења, извештава Јуроњуз.

Упркос порасту куповина флашираног пива, пивари су изгубили око 1,1 милијарду круна (42 милиона евра), према Мартини Ференцовој, извршној директорки Чешког удружења пивара.

"Већина локала поново је отворена у јуну, али наредне седмице ће одлучити да ли ће преживети", рекла је Ференцова.

Најкритичнија ситуација је, каже, у Прагу, Карловим Варима и другим местима зависним од туризма.

Ако Чешку погоди други талас ковид-19, ресторани ће морати да се "у потпуности ослоне" на помоћ државе, преноси портал Индикатор.

Будући да многи епидемиолози предвиђају други талас епидемије корона вируса на јесен, пивска индустрија има разлога да буде забринута за мале компаније које су историјски чиниле окосницу пиварства Чешке (Боемије).

"Иако су кафићи и ресторани отворени, то није коначна победа. Потражња је на многим местима и даље смањена, а трошкови се враћају на првобитне нивое. Ресторанима је, посебно на туристичким локацијама, потребна помоћ, као и хотелима и бањама", изјавио је Лубош Кастнер, суоснивач ланца ресторана Хосподска.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести