Три деценије русинске песме

Љубитељи нове рускинске песме уживаће у тридесет другом фестивалу „Ружин врт“ 8. маја 2022. године од 20 часова, у Српском народном позоришту на чијој благајни се карте већ могу преузети бесплатно.  
Промо РТВ
Фото: Промо РТВ

- СНП ће први пут на великој сцени угостити многобројне афирмисане композиторе, текстописце и извођаче нове русинске музике. Фестивал је бренд РТВ-а који традиционално сваке године преноси нову мелодију русинске песме, али и чува традицију и културу већ три деценије – истакла је уредница фестивала Златица Њаради, додајући да је русински језик један од пет језика на којима је 1949. почело емитовање програма Радио-телевизије Војводине.

На фестивалу ће се представити 15 нових комопозиција у пратњи два оркестра РТВ: Велики народни оркестар и Велики тамбурашки оркестар.  Жири 32. фестивала русинске песме „Ружин врт“ изабраће три најбоље композиције и по једног лауреата у категоријама текст, аранжман и интерпретација. Као и сваке године публика ће изабрати свог фаворита. Фестивал ће се уживо преностити на Трећем програму Радија на 97, 100 и 107,1 мегахерца, Другом програму Радио - телевизије Војводине, као и путем интернета на сајту ртв.рс у одељку Програм уживо.

„Ружин врт“ је настао од радијске рубрике из које се, 7. септембра 1990. године изнедрио први концерт, а фестивалску одредницу добио је у деветој години постојања.

Фото: Промо РТВ/Александар Дујин, Златица Њаради, Ивана Чордаш и Михајло Будински

- Настао је на идеју једног новинара руског слова који је био и композитор. Код Русина има пуно композитора и људи који су завршили музичку академију а немају где да се искажу. Постојао је самостални фестивал „Црвена ружа” где се изводила народна, забавна и нова дечија песма па је некако отишло на забавну и почело да пропада. Ми смо дошли на идеју да нове песме крену на радију, да пуштамо песме које људи пошаљу и није се ни мислило да ће то толико да заживи и да ће фестивал сваке године бити све бољи. Екипа је стара и искусна, али наравно да има и нових младих и да полако долази до смене генерације а мени је најважније што нико од младих талената није никада рекао да не жели да пева или да учествује јер они живе за тај фестивал и први пут се срећу са професионализмом - рекла је Златица Њаради, уредница фестивала „Ружин врт“ додајући да је највећа промена настала када су се преселили у нови студио РТВ-а на Мишелук.

- Почетком марта 2020. смо одржали фестивал а онда је кренула пандемија и преселили смо се на Мишелук, док се Студио М у коме се Фестивал одржавао све ове године реновира. Надам се да ћемо се вратити некада. Успели смо да одржимо фестивал 2021. упркос пандемији јер би ми било жао да се угаси једини фестивал РТВ-а који се одржао. Међутим, одржан је у студију на Мишелуку са свим прописаним мерама и ограниченим бројем публике. То је више била као јавна емисија. Сви који су гледали ТВ пренос били су одушевљени јер су видели нашу лепу зграду и поглед на Нови Сад и на Дунав али ја нисам била задовољна јер то није био Фестивал. И ове године опет немамо салу јер смо без Студија М као без руку и ногу, али на крају сам пресрећна што нам је успело да будемо у СНП-у - не крије своје одушевљене Њаради. Многе чуди што се Фестивал одржава у недељу али тада програм на русинском језику има свој породични магазин током кога се емитује директан пренос.

- Овај фестивал је сваке године све бољи јер имамо професионалну екипу и подршку руководства РТВ-а. Ми распишемо конкурс и одабере се 16 композиција, деле се аранжмани, организују два велика оркестра - Велики тамбурашки и Народни који нас прате. Јако лепо функционише тај склоп РТВ-а и русинског фестивала. За сваки фестивал се прави и промотивни ЦД. Циљ је да сваке године забележимо нове рускинске песме, да оне остану у нашој фонотеци и да то буде нешто чиме се поносимо, чиме се одржава традиција и култура, већ 32 године - рекла је Златица Њаради, уредница фестивала „Ружин врт“ и додала да је наш пијаниста, композитор и аранжер Александар Дујин који је на фестивалу задужен за музичку продукцију, урадио за протекле фестивале забавне аранжамне нових рускинских песама за ревијалан део и да су се публика али и они сами одушевили.


Учесница млађа од фестивала

Фото: Промо РТВ/Ивана Чордаш

Ивана Чордаш која је прошле године добила награду за најбољу интерпретацију, каже да је одрастала уз „Ружин врт” будући да је млађа од самог Фестивала.  

- Ово ми је већ пета или шеста гподина како учествујем, али прошле године сам однела прву победу и то је за мене био велики успех јер сам пре тога учествовала на дечијим фестивалима и углавном сам освајала награде. Прошле године сам наступила с песмом у коју сам се емотивно уживела и та победа је донела степеницу више где сам ја сазрела као интерпретатор и то је веома важно за мене - рекла је Ивана Чордаш додајући да је одржавање овог фестивала и неговање русинске музике корак ка упознавању и сазревању русинске заједнице у Војводини.  


Наш познати музичар Александар Дујин каже да је најважније за Фестивал то што су се оба оркестра РТВ-а укључила и заједно свирају те да је све то дало и сценски и музички на квалитету реализације фестивала а да је идеја да се за ревијални део Фестивала раде нови аранжмани песама потекла од тога што те песме и нису класично народне.

- Те песме врло лако могу бити у народном или забавном маниру и ту није било великих промена у самој реализиацији музике и рађењу аранжмана него је само било модификовано и можда стилски за нијансу другачије одсвирано што је наравно дало нову димензије песмама које су се већ изводиле на начин како су замишљене од стране аутора. То је била једна допуна програма а сада је постала традиција и зове се Нова русинска песма, што је бољи наслов за овај фестивал - рекао је Александар Дујин напоменувши да му је посебно драго што ће се Фестивал одржати у СНП-у.

- Наша продукција и оркестри јако добро познају тај простор те што се тиче технологије, неће бити ништа посебно другачије али је значајно што се дешава у једној институцији културе јер ова врста музике заслужује такав простор пошто је то врста традиције која изумире и нестаје и ово је један од ретких момената када се чува нешто од историјске баштине ових простора. Тим пре позориште је адекватно место за то и надам се да ће остати тако јер је ово једини фестивал РТВ-а који се одржао, ето већ 32 године и самим тим преба да добије посебан статус - рекао је Александар Дујин.

У ревијалном делу „Ружиног врта“ биће представљена књига музичког уредника Андреја Даждиу „Ружин врт 1990-2007“. Реч је о збирки 208 нотних, текстуалних и аудио записа са досадашњих 17 фестивала. На промоцији ће говорити представници издавача: Радио Телевизије Војводине (организатора Фестивала), Националног савета русинске националне мањине, Новинско-издавачке установе „Руске слово“ и Русинског културно-уметничког друштва из Новог Сада. У ревијалном делу наступиће и Михајло Будински који је прошле године добио награду публике.

- Наступам 13. пут а то ми је сретан број. Задње три године сам добијао награду публике, а добијали смо и награде за текст, мелодију али кад добијеш награду публике то ти је нека посебна сатисфакција. Супруга и ја заједно радимо, она пише текст а ја радим мелодију и изводим. Ове године имамо јако занимљиву песму а учествујемо и у ревијалном делу, што би се рекло бинго. За ревијални део, пошто су нам песме дуже, направили смо сплет песама да бисмо извели што више композиција јер публици је до песама - рекао је Михајло Будински и додао да не може да замисли како ће то изгледати у СНП.

- Прошле године смо наступали у студију РТВ и није било публике па је било чудно али ако се напуни сала СНП то ће бити пун погодак с обзиром на то да долази и публика из региона која је жељна песме и дружења након ове короне - рекао је Михајло Будински и позвао све да преузму бесплатне карте на благајни СНП-а и дођу на фестивал „Ружин врт“ 8. маја.

Снежана Милановић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести