У Израелу нађени остаци непознате врсте људи

ТЕЛ АВИВ: Кости пронађене у израелском каменолому припадају грани људског еволуционог стабла, а старе су између 120.000 и 140.000 година, известили су израелски научници.
iz
Фото: Youtube Printscreen

Антрополози с Хебрејског универзитета у Јерусалиму и са Универзитета Тел Авив годинама су анализирали фрагменте лобање, кости доње чељусти и зуб откривене 2010. године у Нешер Рамли, југоисточно од Тел Авива.

Упоређивали су их са стотинама фосила широм света који потичу из различитих раздобља.

Они су установили да ови фрагменти вероватно припадају до сада непознатој групи хоминина која је блиско повезана са неандерталцима и с њима дели многе карактеристике, попут облика доње вилице. Ову нову подврсту хоминина научници су назвали Нешер Рамла.

Нешер Рамла је можда живео уз хомо сапиенса више од 100.000 година те се вероватно укрштао с нашом врстом, рекли су научници. Ови рани људи, који су имали врло велике зубе и нису имали браду (у анатомском смислу), можда су такође били преци неандерталаца, пише Тајмс оф Израел.

Стручњаци такође сматрају да постоји довољно сличности да се ова група повеже с осталим популацијама старим и до 400.000 година које су пронађене у претходним ископавањима пећина у Израелу.

Израелски антрополози верују да је врста Нешер Рамла била изворна "популација из које се развила већина људи средњег плеистоцена" и да се парила с хомо сапиенсом који је на то подручје стигао пре отприлике 200.000 година.

Та је група вероватно насељавала регију од пре неких 400.000 до 100.000 година, рекао је антрополог Израел Хершковиц са Универзитета Тел Авив, преноси Index.hr.

Ово ново истраживање подупире раније студије које показују да су се хомо сапиенси и групе сличне неандерталцима преклапали на Блиском истоку током значајног временског раздобља, вероватно неколико десетина хиљада година. Истраживање је објављено у часопису Сајенс.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести