У Кини топлотни талас након рекордних падавина у јуну

ПЕКИНГ: Од снежних врхова Тибета до тропског острва Хајнан, Кина је тренутно под најгорим топлотним таласом у последњим деценијама, након што су падавине у јуну достигле рекордне вредности, преноси АП.
е
Фото: Pixabay.com

Екстремне врућине такође погађају Јапан, а нестабилно време ствара проблеме у другим деловима света, што су према научницима све обележја климатских промена, док се још веће загревање очекује до краја овог века.

У североисточним кинеским покрајинама Шандонг, Ђилин и Љаонинг падавине су достигле рекордне вредности у јуну, док је национални просек од 112,1 милиметара био 9,1 одсто већи него у истом месецу прошле године, саопштио је Национални метеоролошки центар.

Просечна температура широм земље је такође достигла 21,3 степена Целзијуса у јуну, што је за 0,9 степени више, у односу на исти период прошле године и највиша је од 1961.

Према метеоролошкој служби не назире се олакшање, пошто се више температуре од уобичајених и падавине у већем делу земље ооцекују и током јула.

У северној провинцији Хенан, у граду Сјучанг 24. јуна температура је достигла 42,1 степена , а у Денгфенгу 41,6 степени ,што су највеће икад измерене вредности, наводи АП.

Последњих недеља, рекордне падавине и поплаве у јужној Кини уништиле су имовину, паралисале саобраћај и пореметиле свакодневни живот милиона људи у једном од најнасељенијих и економски кључних региона у земљи, а очекује се да ће се екстремно време, укључујући неуобичајено јаке поплаве, наставити у Кини до августа.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести