Умро Берни Мејдоф, мозак највеће финансијске преваре

ВАШИНГТОН: Бернард Мејдоф, чије је име постало синоним за једну од највећих финансијских превара у историји САД, преминуо је у 82. години у федералном затвору, јављају амерички медији.
b
Фото: Youtube Printscreen

Његову смрт у среду у Федералном медицинском центру у затвору у Бутнеру у Северној Каролини потврдио је амерички Биро за затворе. Узрок смрти није објављен, пише Си-Ен-Ен.

У фебруару 2020. поднео је захтев судовима за превремено пуштање из затвора, где је служио казну од 150 година, наводећи да је имао терминално отказивање бубрега и очекивани животни век краћи од 18 месеци. Међутим, америчко тужилаштво саопштило је да је Мејдофов злочин "без преседана по обиму и величини" и да је "довољан разлог" да се његов захтев одбије.

Мејдоф је био мозак који стоји иза пирамидалне Понзијеве шеме од 20 милијарди долара - највеће финансијске преваре у историји.

Верује се да је преварио преко 30.000 људи у више десетина земаља. Годинама пре него што је коначно ухапшен 2008, узимао је новац да отплати друге и лажне инвестиције. Неке од његових жртава изгубиле су све, а бар једна се убила због преваре.

Судија је у његовом случају то назвао једним од најгрубљих финансијских злочина у историји.

Мејдоф је преварио не само финансијере већ и богате и славне којима је обећавао да ће зарадити милионе.

Међу његовим клијентима, између осталих, били су чувени продуцент и режисер Стивен Спилберг, глумац Кевин Бејкон и добитник Нобелове награде за мир Ели Визел.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести