Вратили се астронаути са Међународне свемирске станице

ВАШИНГТОН: Трећи тим астронаута на дуготрајним мисијама, који је Спејс Икс послао на Међународну свемирску станицу (ISS), безбедно се вратио на Земљу рано јутрос.
Međunarodna svemirska stanica Foto: NASA
Фото: ilustracija /Међународнa свемирскa станицa Фото: НАСА

Спејсиксова капсула Кру Драгон, која носи три астронаута америчке НАСА и члана посаде Европске свемирске агенције (ЕСА) из Немачке, спустила се падобраном у Мексички залив у близини Флориде и тиме окончала вишемесечна орбитална истраживања која су обухватала различите ствари, од чили паприка узгајаних у свемиру до робота, преноси Ројтерс.

Лет са ISS-а трајао је више од 23 сата.

Посада Ендуранс, која је почела свој боравак у орбити 11. новембра, састојала се од америчког ветерана свемирских летова Тома Маршбурна (61) и троје астронаута који су први пут били на овој мисији - Раја Чарија (44), Кајле Барон (34) и њиховог колеге из ЕСА Матијаса Маурера (52).

Спејсикс, који је 2002. основао Илон Маск, извршни директор произвођача електричних аутомобила Тесла, који је недавно склопио уговор о куповини Твитера, производи ракете Фалкон 9 и капсуле Кру Драгон које користе астронаути НАСА, наводи Ројтерс.

Спејсикс са седиштем у Калифорнији покренуо је седам летова у свемир у последње две године - пет за НАСА-у и два у приватне сврхе.

Посада се вратила на Земљу са око 250 килогрма терета, укључујући мноштво истраживачких узорака ISS-а.

Осим што су обављали рутинско одржавање док су били у орбити око 400 километара изнад Земље, астронаути су допринели стотинама научних експеримената и тестирању савремне технологије.

Чланови посаде су испробали нове роботске уређаје, убрали чили папричице узгајане у орбити и спровели експерименте у области свемирске физике и науке о материјалима, преноси британска агенција.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести