Забрањена продаја дивљих афричких слонова зоо вртовима

Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака у Женеви (ЦИТЕС) драстично је смањила могућност продаје афричких слонова ухваћених у природи зоолошким вртовима или забавним парковима, преноси “Хина”.
e
Фото: pixabay.com

Одлука је усвојена прошле недеље на планираном заседању након бурних расправа. Одлука је усвојена са 97 гласова, док је 29 било против и 25 суздржано, што је довољно за потребну двотрећинску већину.

У документу у који је укључено неколико афричких земаља закључено је да су програми заштите, унутар природног станишта једина прикладна и прихватљива одредишта за те животиње, чиме се искључују зоолошки вртови и забавни паркови. Одлуци су се бурно успротивили представници Зимбабвеа и Боцване.

Невладине организације истичу да зоолошки вртови и забавни паркови имају велику потражњу за дивљим младим слоновима, нарочито у Кини и Америци. Међународно друштво за заштиту животиња има податке да је из Зимбабвеа од 2012.године више од 100 беба слонова продато кинеским зоолошким вртовима.

Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака кроз различите статусе третира афричке слонове, те су они из западне, средње и источне Африке класификовани у анексу и строго је забрањена међународна трговина, у коју су сврстани и азијски слонови, док су из јужне Африке слонови класификовани анексом број 2.

Пре самог гласања водила се интензивна кампања лобирања, а свој глас за животиње на јавној сцени пружиле су и Брижит Бардо, Памела Андерсон и Џејн Гудал.

Изменама и допунама предвиђено је да ухваћени слонови из дивљине могу се пребацити у заштићена подручја и програме заштите, али никако у зоо вртове и забавне паркове. Дозвољено је измештање у изузетним околностима кад су хитни случајеви у питању и само привремени трансфери. На овај начин приоритет је да слонови остану у свом природном окружењу.

Афрички слонови су стављени на списак рањивих врста и од Међународне уније за очување природе, док је азијски слон означен као угрожена врста.

Међу највећим претњама за популацију слонова у свету сматра се трговина слоновачом, јер се животиње лове незаконито због кљова, али и због нелегалне продаје циркусима и зоолошким вртовима. Друга претња је нестанак природног станишта, а слонови у Азији користе се и као радне животиње.

Стручњаци кажу да слонови имају сложен породични живот и тешко подносе одвајање од осталих чланова породице.

Ова одлука ће променити живот многим бебама слоновима, а они који покашају да доведу слона у заточеништво, мораће да докажу да извоз представља корист за заштиту афричких слонова у њиховом природном окружењу.

ЦИТЕС је основана пре 40 година и одређује правила међународне трговине више од 35.000 животињских и биљних врста. Такође, располаже механизмом који јој омогућује санкционисање земаља које не поштују правила.

Припремила: Маша Стакић

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести