Зебе - љубимци за гледање и слушање

Зебе по грађи и величини подсећају на врапце, међутим јарких су боја, а кљун им је пунији. Нарасту до 13 центиметара дужине, а животни век им је између пет и 15 година.
zeba1, pixabay
Фото: pixabay.com

Природно станиште зебица су пашњаци, међутим ове птице су припитомљене пре око 500 година, а данас је познато више од стотину врста зеба.

Зебе су омиљен љубимац међу љубитељима птица због умилног певања, а у заточеништву, мужјаци су се показали као бољи певачи од женки. Њихово цвркутање вас неће оставити без осмеха на лицу, али запамтите да зеба иако љубимац, не воли да се држи у рукама или мази. Ово је љубимац за слушање и гледање.

Најчешће се за љубимца бирају зебрасте зебе, ружичасто-сиве или ружичасто-беле, рингел, тукан.

Иако су зебе мале, потребан им је већи кавез, јер воле да скакућу и да се играју, уколико их је више, треба им простран кавез, који кад се постави не треба много померати.

Зебе воле температуре од 5 до 30 степени, а кавез треба да има осим хранилице и појилице, грану за стајање, место, односно гнездо за одмор и играчке за забаву. Кавез треба поставити на мирном месту, а уколико се поставља напољу, мора бити склоњен од ветра и промаје, коју зебе не воле.

Фото: pixabay.com

Зебе је довољно пуштати једном или два пута недељно из кавеза, а у кавез им обавезно убаците огледалце и љуљашку, као и кадицу са водом у којој ће се оне брчкати. Ово зу изузетно дружељубиве птице када је њихова врста у питању, у природи живе у јатима од 50 до 100 јединки. Препорука је да се држе у пару.

Немојте их држати близу других животиња, јер ће постати плашљиве.

Зебице су чисте и не праве неред и одличне су за власнике који су дуго одсутни у току дана, само уколико се држе у пару, иначе постају потиштене.

Хране се куповном храном која садржи зрневље, воће и поврће, као и додатке витамина и минерала.

Од свеже хране воле банану, дињу или јабуку, као и краставац, шаргарепу, спанаћ, листове маслачка...

Као и другим птицама, ставите им сипину кост у кавез, која ће им обезбедити неопходан калцијум. На јеловнику зебе треба да се нађе највише семенки и мало поврћа, и још мање воћа. Посуда са свежом водом је обавезна.

Здрава зеба је живахна, има чисто и уредно перје, а очи су јој бистре и широм отворене. Уколико нема апетит, накострешена је, опада јој перје, то су знаци за посету ветеринару. Кавез треба редовно чистити, минимум једном недељно како би зеба била здрава и срећна.

Зебе нису захтевни љубимци, али као и свима неопходна им је пажња. У периоду парења, неопходно им је много светла и више гнезда у кавезу, отворених и затворених, која се могу поставити у малу кутију коју треба обложити сеном, перјем и ситним гранчицама, како би зебе снеле јаја. Оставоте им слободно више материјала, да саме уреде своје гнездо по потреби. Женке излежу од три до одам јаја, о којима се брину оба родитеља. Млади се излежу након 14 дана, а након 20 дана напуштају гнездо. Родитељима су потребни посебни витамини када хране младе.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести