Црна Гора Мамулу претвара у ексклузивну туристичку атракцију

Више од 20 милиона евра вреди пројекат у којем острво Ластавица с тврђавом Мамула на улазу у Бококоторски заљев постаје ексклузивна туристичка атракција.
1
Фото: pixabay.com

Компанија ОХМ Мамула Црна Гора већ је уложила 6,2 милиона евра, а завршетак градње предвиђен је за 18 месеци.

ОХМ Мамула је компанија у власништву швајцарског Ораскома који гради и ресорт Луштица Беј, а пројекат на острву Ластавица тема је већ неколико година у Црној Гори.

"Планирана улагања за ову годину су 5,1 милион евра, а за наредну 6,45 милиона. Вредност Мамуле као културне баштине основна је идеја водиља за обликовање и конципирање будућег туристичког производа, и због тога су заштита острва и максимално пажљив и промишљен однос, срж главног пројекта, као и свеобухватног конзерваторског програма", казао је подгоричким Вијестима Предраг Ненезић, бивши министар туризма, а сада извршни директор ОХМ Мамула.

Ненезић је појаснио и како се досадашње инвестиције, уз припрему пројектне документације, односе на набавку опреме, припремне радове, ангажовање домаћих и страних консултаната, те прву фазу грађевинских и конзерваторских радова.

Држава Црна Гора дала је острво у закуп на 49 година. Тврђава је настала у време владавине Аустро-угарске, а у оба светска рата кориштена је као затвор.

"Сходно уговору о закупу, почетак радова је могао бити одлаган све док не буде обезбеђен одговарајући електрични вод до рта Арза, што је била обавеза државе. Одлуком да, без обзира на недостатак те инфраструктуре, ипак, почнемо главне радове, као инвеститор смо потврдили висок ниво кооперативности и одлучности да пројекат реконструкције острва са тврђавом, у складу са конзерватрским условима, реализујемо на најбољи могући начин", изјавио је Ненезић.

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести