Дневник у Олимпијској регији: Где су некад пребивали богови

У грчкој варошици Лептокарији, смештеној на обали Егеја подно Олимпа имали смо прилику да сретнемо Мају Бала, Бачкопаланчанку која обрела се у Грчкој, заљубила и ту остала.
Old Panteleimon FOTO M. Jablanov
Фото: Стари Пантелеимон (М. Јабланов)

 Пре доласка у Грчку била је глумица шабачког позоришта, а сада се бави режијом и поставља представе у аматерским позоришним групама у Лептокарији и Аспровалти. Повремено ради и као представник туристичке агенције а спремност да сваког путника третира као свог госта и да све проблеме реши с лакоћом и осмехом, чини је једном од најбољих у овом послу.

Градић Лептокарија с дивном пешчаном плажом смештен је  у области Пиерија, која обухвата делове Грчке између Македоније на северу и централне Грчке. Налази се у најсликовитијем делу Грчке, у подножју Олимпа, а дуж обале Егејског мора. Чувена је по 70 километара дугој обали, као и по пријатној клими са свежим ноћима. Упитали смо Мају Балу шта осим лепих плажа и уживања у чистом мору вреди видети у олимпској регији.

Фото: Зевсова купатила (Маја Бала)

„Олимп доминира овим делом Грчке и добар је осећај налазити се у његовој близини. По мом мишљењу, требало би обићи и Стари Пантелејмон. До овог етно села се стиже путем за Платамон који је од Лептокарије удаљен 14 километера, а потом се још путем пење 7 километара, јер се Стари Пантелејмон налази на 400 метара надморске висине. Претворен је у етно-село, врло живописно и лепо, препуно ресторанчића и препоручила бих да га обиђете. На самој обали, испод Старог Пантелејмона, налази се и Платамонска тврђава“, вели наша саговорница.

Првобитно су је изградили Византијци 1204. године, да би је касније изменили Франци. Данас је рестаурирана и представља место одржавања разних културних свечаности и манифестација.

Сматра се да име Олимп потиче од грчке речи оламбиос, што значи „онај који зрачи, светли” тако да бисмо могли да га назовемо и светла планина. Наиме, преко већег дела године врхови Олимпа су прекривени снегом и ледом, па рефлектују сунчеву светлост, што им даје необичну лепоту и сјај.

Олимп је планина где су према грчким митовима пребивали богови. На његовим падинама се родио и чувени грчки песник Орфеј, а према легенди, када би он узео лиру и запевао, све би у природи стало, чак су се и таласи заустављали, а потоци престајали да теку! Упитали смо Мају да ли постоје нека археолошка налазишта која би била вредна посете:

Фото: Маја Бала на промоцији вина у Литахору (Приватна архива)

“Препоручујем место Дион на падинама Олимпа. У њему се налази архелошки парк и музеј са вредним експонатима. У току лета се ту одржава и позоришни фестивал у античком амфитеатру. Требало би обићи и манастир Светог Дионисија. Ипак, неизоставно би требало отићи и до Литохора, градића на 300 метара надморске висине, који се налази изнад Лептокарије. Осим обиласка самог места свакако идите до Зевсовсових купатила. Лети је ту пријатно и у најврелијим данима“, открила нам је Маја Бала.

Уколико волите шопинг, већи градови су близу - за сат сте у Солуну, а Лариса је удаљена на пола сата вожње од Лептокарије. Вредно је споменути и гастрономску понуду: овај крај грчке Македоније познат је по планинској јагњетини и не пропустите да је пробате. Ипак близина мора подразумева да је у понуди доста рибе и осталих плодова мора.

Фото: Музеј у Диону (Маја Бала)

„Препоручујем октопода на жару, шкољке у црвеном сосу, шкампе у црвеном сосу, пастицио (млевено месо)… Нашим туристима су познате грчке салате, али бих им препоручила и да пробају нешто ново као што је тарамосалата. Састојци који је чине су димљена и усољена рибља икра, мало лука, маслиново уље, лимунов сок и средина белог хлеба. Уколико вас домаћини из Лептокарије понуде сарделама са спанаћем које су печене у рерни, немојте одбити, изврсне су… Што се тиче вина нема грешке приликом избора: сва вина су им добра. Ипак, у ресторанима пробајте домаће вино из места Тирнаво или из Рапсанија“, препоручила нам је Маја Бала.

Марина Јабланов Стојановић

Фото: Маја Бала

EUR/RSD 117.5607
Најновије вести