ГР: Ниједна мера неће бити за туристе већ власнике објеката

СОЛУН: Грчка ће од 15. јуна отворити границе и за српске туристе којима неће бити потебан негативан тест нити је предвиђен карантин, а власница туристичке агенције Никана Травел у Грчкој Ана Николић истиче да ниједна мера за спречавање ширења короне неће обавезивати туристе већ само власнике смештајних капацитета и угоститељских објеката.
grcka
Фото: pixabay.com

Са информацијом да ће Грчка отворити границе доста се, чак и неочекивано, повећало интересовање туриста из Србије за резервисање смештаја, рекла је Николић Танјугу.

Каже да власници смештајних капацитета у Грчкој још нису показали спремност да дају веће попусте, јер чекају да виде каква ће бити потражња.

Ипак, за јун су снизили цене 10 до 15 одсто и неки дају дан гратис, додаје Николић која је у Србији позната под надимком Никана.

Српске туристе највише брине да ли ће морати да имају тест, да ли је предвиђен карантин када улазе у Грчку и када се враћају назад и слично.

Интересује их шта се десава ако се током боравка у Грчкој заразе, пошто је било гласина да ће онда бити у обавези да плаћају хотелски смештај током карантина. То су грчке власти демантовале и рекле да ће сав трошак за карантин сносити држава Грчка, уколико буде потребно. Ипак, нагласили су да не очекују да ће бити великог броја заражених туриста у земљи пошто отварају границе само за туристе из земаља ниског ризика, рекла је Николић.

Каже да се власти у Грчкој још нису изјасниле да ли ће држава обезбеђивати и храну и лекове у карантину.

Грчка је, каже, прошле године примила рекордних 33 милиона туриста, од чега је око милион туриста било из Србије, па су очекивали да ће ове године укупан број туриста бити премашен. До фебруара је интересовање било веће за 20 одсто него прошле године, али се сада предвиђа, по неким најпесимистичнијим проценама, да ће ове сезоне Грчку посетити свега 20 одсто туриста. Ипак, надамо се да ће се стабилизовати ситуација са короном, потражња порасти и сезона бити бар упола добра као прошлогодишња, казала је Николићева.

Очекује да у Грчкој ове године буде више него преполовљен број српских туриста односно да ће Грчку посетити између 300.000 и 400.000 људи из Србије.

Туристи из Србије још чекају евентуална снижење цена и да виде како ће се развијати ситуација када почне сезоне. Тако да је још рано правити прогнозе, али ће свакако ова сезона бити много лошија него прошле године, каже Николић.

Наши туристи се и сада највише интересују за ближе дестинације у Грчкој, као што су олимпска регија, Халкидики и Тасос, али и све више за јонску обалу.

Био је план да Северна Македонија отвори границе у понедељак, али пошто је број заражених порастао они су то одложили до 14. јуна. Уколико број заразиих падне до краја недеље они су најавили отварање границе до 15. јуна, али ако не, вероватно ће остати затворене границе, рекла је додајући да би то био проблем за оне који иду на јонску обалу, јер би морали да иду преко Бугарске.

Истиче да је грчка влада прописала више од 100 препорука и правила за власнике угоститељских објеката и смештајних капацитета, који ће морати да одржавају хигијену у просторијама и апартманима на много вишем нивоу него раније.

Како је рекла, можда једина мера која се односи на саме туристе је то што ће бити обавезно туширање пре коришћења базена, али се то и раније подразумевало као ствар опште културе. Шампони и средства за туширање биће обавезни поред базена како би се туристи истуширали пре и после пливања.

Власници смештаја треба да подигну ниво хигијене тако што ће чишћење бити детаљније, апартмани и хотелске собе дезинфиковане прилликом сваке смене, намештај попут фотеља и софа приликом смене очишћен парочистачем на температури вишој од 70 степени, собе проветрене, клима уређаји очишћени...

Постељина и пешкири ће се добијати на захтев. Контакт између особља и гостију биће сведен на минимум.

Додаје да је једна од новина и то што ће се храна у хотелима носити у собу бесплатно. Такође, гости неће сами узимати храну са шведског стола већ ће бити особа која ће служити храну.

На плажама ће растојање између сетова, који се састоје од две лежаљке и сунцобрана, морати да буде најмање четири метра, а лежаљке ће бити прекривене једнократном пресвлаком.

Неће морати туристи када стигну на плажу да мере растојење од другог сета и од сенке коју баца суседни сунцобран, него су власници дужни да на тај начин поставе сунцобране.

Додаје да ће на делу плаже где нема лежаљки туристи сами водити рачуна о међусобној удаљености.

Казне за непостовање правила за власнике су између 5.000 и 25.000 евра.

Николић наводи да неће бити ограничен број туриста у приватним аутомобилима, пошто се садашња ограничења односе само на такси, рента кар возила и туристичке аутобусе, као и да ће и то важити само до 14. јуна.

Каже и да се ових дана врши обука власника смештаја, али и медицинског особља како да се понашају у случају појаве короне, као и да ће на свакој дестинацији бити слободан одређени број соба или чак читави хотели за карантин ако дође до обољевања.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести