Хит у Дежели: Словенци одушевљени пчелињим туризмом

Словенија се често описује као колевка пчеларства, а о залуђености Словенаца пчелама говори податак да на простору ове бише југословенске републике чак 10.000 људи има своје кошнице.
slovenija
Фото: pixabay.com

Стога и није превише неочекиван податак да се Дежела, зими популарна због својих скијалишта, а лети због бројних планинарских, пешачких и бициклистичких стаза, сада окренула пчелињем туризму!

Словенци су, наиме, почели да нуде специјалне туристичке туре свима који су „опседнути“ пчелама, па је тако сада могуће отићи на излет на ком ћете пробати мед, пробати пића од меда, а у понуди је чак и масажа медом!

Занимљив је и податак да је крањска пчела једна од најпопуларнијих на читавом свету, о чему сведочи, баш као и о читавој историји пчеларства фантастичан Музеј пчеларства у Радовљици, малом месту у близини границе с Аустријом.

Остале активности приликом учења о историји ових марљивих бића укључују израђивање скулптура од саћа, ходање „стазама меда“ и слично.

Фото: pixabay.com

Такође, доказ да Словенци мисле озбиљно је и покретање Светског дана пчела, који је први пут обележен 20. маја ове године.

Датум није случајан - њиме се обележава рођендан Антона Јанше, првог учитеља у првој школи пчеларства отвореној у 18. веку.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести