Кина од среде отвара границе за стране туристе

ПЕКИНГ: Кина ће поново отворити своје границе за стране туристе, први пут од избијања пандемије ковид-19 пре три године, дозвољавајући од среде издавање свих категорија виза.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

 Укидање ове мере прекограничне контроле, уведене због заштите од ковид-19, долази након што су кинеске власти прошлог месеца прогласиле победу над вирусом, преноси Ројтерс.

У 2019. приходи од међународног туризма чинили су само 0,9 одсто кинеског бруто домаћег производа, а извори из туристичке индустрије не очекују велики прилив посетилаца у краћем року или због тога значајан раст привреде, наводи британска агенција.

Наставак издавања виза за туристе део је шире акције Пекинга да нормализује путовања између Кине и света, пошто су власти у јануару повукле препоруке грађанима да не путују у иностранство.

Области у Кини за које нису биле потребне визе пре пандемије вратиће се на безвизни режим, саопштило је данас Министарство спољних послова.

  Ово се односи на јужно туристичко острво Хаинан, које је дуго било омиљено одредиште туриста из Русије, као и на бродове за крстарење који пролазе кроз луку Шангај.

  Улазак без виза за странце из Хонгконга и Макаа у најпросперитетнију кинеску провинцију Гуангдонг такође ће бити настављен, што је посебно повољност за луксузне хотеле популарне међу међународним пословним путницима, наводи Ројтерс.

Кинеске манифестације отворене за стране посетиоце, попут Кинеског развојног форума у Пекингу касније овог месеца и сајма аутомобила у Шангају у априлу, постепено се настављају.

  Азијске игре које се одржавају сваке четврте године такође ће се одржавати у источном граду Хангџоу у септембру, након што су прошле године одложене због мера против ковид-19.

У 2022. години било је само 115,7 милиона прекограничних путовања у Кину и ван ње, а странци су чинили око 4,5 милиона, док је 2019.,пре избијања пандемије ковид-19, Кина  забележила 670 милиона укупних путовања, а странци су чинили 97,7 милиона, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести