Квоте за Мон Блан: Од идућег лета само 214 алпиниста дневно

ПАРИЗ: Од лета 2019, само 214 алпиниста дневно моћи ће да се пење на Мон Блан, а приступ „крову Европе“ биће ограничен системом квота који ће одговарати пријемним капацитетима склоништа, јављају француски медији.
mon blan
Фото: pixabay.com

Ово је први пут да Француска уводи такав пропис за освајање једног планинског врха, а лист „Паризјен“ ову новину у тој земљи, која покреће полемику, назива „малом револуцијом у свету планинарења“.

Следеће године, алпинисти који буду желели да се на Мон Блан пењу уобичајеном путањом - с полазиштем из Сент-Жервеа, мораће да располажу неком врстом „дозволе за пењање“, која ће им бити издата само ако су добили резервацију у једном од три склоништа (Ни д'Егл, Тет Рус, Гуте) која се налазе на тој путањи.

Ова склоништа имају укупно 214 места, па је то квота за алпинисте којима ће на дневном нивоу бити дозвољено да користе уобичајену путању.

Градоначелник Сен-Жервеа, Жан-Марк Пеје, годинама се борио за увођење прописа за ограничење приступа Мон Блану, који је, како он наводи, превише људи посећивало - 20.000 људи сваке године, остављајући притом иза себе смеће.

Уз то, због неискуства појединаца, приликом пењања долазило је и до несрећних случајева.

До сада су присталице „планине као слободног простора доступног свима“ увек имале последњу реч, али је у понедељак на састанку који су организовале власти Горње Савоје, у присуству спасилачких планинских служби, водича, управника склоништа и градоначелника Сен-Жервеа, донета одлука о ограничењу броја алпиниста у походу на чувени врх.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести