Ове четири ствари МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ АКО КРЕЋЕТЕ НА МОРЕ у Грчку, Црну Гору или Хрватску

Сезона годишњих одмора већ полако почиње, а уколико на пут планирате сопственим возилом постоји неколико ствари које морате имати у виду какао бисте избегли непријатне ситуације.
more devojka
Фото: pixabay.com

Цена горива није иста као у нашој земљи а плаћање путарине је обавезна ставка. Истраживали смо шта је још српским туристима потребно за улазак у Грчку, Црну Гору и Хрватску и ово је ценовник колико то све кошта.

Већ годинама у назад велики број наших туриста на море иде код комшија. Многи ове дестинације бирају јер су близу, и до њих може да се дође брзо и сопственим возилом. Међутим, када на пут кренете у самосталној режији, не смете заборавити услове за улазак у те земље како вас одмор не би коштао више него што сте предвидели.

 

Фото: Dnevnik.rs

 

Летовање у Грчкој: Путарина, Зелени картон, цене горива

 

Зелени картон

За улазак у Грчку није потребан зелени картон, јер за возила регистрована у Србији важе националне полисе осигурања. Међутим ако до свог одредишта кренете преко Македоније ту је ситуација мало другачија. За улазак у Македонију неопходна је полиса осигурања од одговорности, односно зелени картон. Цена је око 2.000 динара а износ варира у осигуравајућим кућама због њихове провизије која се посебно плаћа.

У случају да вам се догоди да на самом граничном прелазу схватите да сте заборавили да понесете или купите документ, можете га купити на граничном прелазу Прешево. Можете купити на уласку у Северну Македонију по цени од 50 евра и са роком важења од 15 дана.

 

Путарина

Колико ће вас коштати путарина до Грчке зависи до ког места сте се упутили. Ако путујете преко Македоније, припремите се на 5 наплатних рампи, док су кроз Бугарску неопходне вињете. Према нашој рачуници, од Београда до Тасоса у једном правцу је потребно 3.600 динара, до Крфа 3.900, а до Атине 6.500 динара.

Наплатних рампи кроз Грчку има више и путарине се разликују у зависности од дестинације у коју се иде. Колико ћете на крају за ово морати да издвојите зависи и од тога да ли се одлучите да путујете преко Бугарске и Македоније. Овде можети видети детаљан ценовник о путаринама до Грчке.

 

Цена горива

Литар бензина 95 на бензинским пумпама у Грчкој кошта 1.86 евра. Безоловни бензин 100 октана, кошта 2.048 евра по литру.

Дизел кошта од 1.558 евра по литру, док се аутогас продаје по цени од 0,835 евра по једном литру.

Колико ће вас коштати пут, зависи до ког места сте се упутили. Удаљеност од Београда до Халкидикија аутом износи 699 км, и потребно је око 7 сати и 30 минута вожње.

 

Осигурање

На уласку у Грчку нико вам неће тражити да покажете полису здравственог осигурања. Међутим, током вашег одмора и боравка у Грчкој спасиће вас од могућих трошкова уколико будете имали било какве здравствене проблеме.

Најјефтинија полиса осигурања за 10 дана боравка у Грчкој креће се од 1.100 динара по особи на износ од 12.000 евра. Цене се крећу на више у зависности од осигуравајуће куће као и од вашег избора шта желите да оно обухвати. Тамо где су оне ниже значи да је мања осигурана сума новца, а самим тим и медицинске услуге које можете добити.

 

Интернет и роминг

Почетком ове године покренут је поступак укидања роминга за земље Западног Балкана у ЕУ, па самим тим у Грчкој. Иницијативу да се роминг за грађане Србије у Грчкој покренута је још 2022. године, и телеоператери у Србији су тада реаговали смањивши своје тарифе за Грчку. Та смањења су и даље на снази, а колико тачно она износе потребно је да проверите са својим оператером.

Што се тиче, интернета. Сим картице које служе искључиво за интернет у Грчкој коштају од 5 до 50 евра, у зависности од оператера као и у зависности од количине интернета која вам је потребна. За 5 евра можете добити гигабајт интернета, док за 50 евра добијате 20.

 

Паркинг

Што се паркинга тиче, ако у склопу смештаја немате паркинг, у најпопуларнијим летовалиштима српских туриста постоји велики број паркинга који су махом бесплатни. Како су бесплатни паркинзи велики део сезоне дупке пуни, опција су и јавни паркинзи који се плаћају.

Ови паркинзи се плаћају једном дневно и коштају око 6 евра. Што се тиче великих градова у њима имате јавне гараже. На пример у Солуну, сат времена кошта око 4 евра, а сваки следећи сат кошта 50 центи.

 

Летовање у Црној Гори: Путарина, осигурање, цене горива

 

Путарина

Нашим туристима за улазак у Црну Гору није потребан Зелени картон. Међутим, путарина је неизбежна, а од 1. априла у Србији је на снази нов ценовник путних такси које су веће за 14 одсто. Деоницом Ауто пут Милош Велики после поскупљења путарина кошта 490 динара, а она возила која поседују ТАГ уређаје за електронску наплату, на тој релацији ће плаћати 465 динара.

Путарина до Црне Горе наплаћује на две деонице, и то ауто-пута Ситница - Херцег Нови и Бар - Подгорица. За пролазак кроз тунел Созине потребно је издвојити 2,5 евра, док путничка возила путарину на деоници Мељине – Требиње плаћају 3 евра.

Деоница Смоковац-Маташево дугачка је 41 километар, и осим тога што је олакшала путовање, учинила га је и много безбеднијим јер ова деоница замењује "најцрњу" саобраћајну тачку у овој држави - кањон Мораче. Цена путарине на овој деоници је 3,5 евра за аутомобиле

 

Цена горива

Цена горива у Црној Гори мења променљива је као и код нас. Према последњим информацијама са сајта Глобал Петрол Прицес, цена дизела по литри 1,34 евра, док је цена бензина знатно већа и износи 1,50 евра.

Удаљеност Београд - Будва аутом износи 532 км, и потребно је око 8 сати и 30 минута вожње. Према црногорским ценама горива са аутомобилом просечне потрошње од 7 литара, то би коштало 6.590 динара.

 

Осигурање

Путно осигурање може вам знатно уштедети новац у кућном буџету уколико вам на одмору затреба здравствена услуга. Полиса за 10 дана боравка у Црној Гори креће се од 1.100 динара на лимит од 12.000 евра.

Треба имати у виду да вам ово осигурање не покрива преглед и болничко лечење лечење услед ковид симптома.

 

Интернет и роминг

Од половине 2021. године роминг тарифе се не обрачунавају међу земљама Западног Балкана, па ни у Црној Гори. Практично, сви позиви и поруке се на плаћују по истим тарифама као и у Србији.

Са друге стране, интернет који можете да користите у Црној Гори је ограничен,те је најбоље контактирати оператера, или погледати на њиховом сајту како бисте знали тачно колико интернета имате. Такође, увек имате опцију да по доласку купите неку интернет картицу код црногорских оператера која коштају око 10 евра, и са њима имате велику количину података за трошење.

 

Паркинг

Што се тиче паркинга у Црној Гори, у свим градовима у Црној Гори постоје општа и посебна паркиралишта. Општа се односе на паркинг на улицама градова, и који је подељен у зоне (углавном црвену, жуту и плаву), док се за посебна паркиралишта плаћа паркинг на улазу. Сат на општим паркиралиштима вас може коштати до 0,6 евра, док за свако посебно паркиралиште важи другачија цена.

 

Летовање у Хрватској: Путарина, осигурање, цене горива

 

Путарина

За улазак у Хрватску нашим туристима није потребан Зелени картон, осим за управљање возилом са ХР регистрацијом, изнајмљена возила рента цар и слично.

На путу до мора у Хрватској најпре треба платити путарину у Шиду од 479 динара, а на другим наплатним местима на хрватским ауто-путевима путарина је укупно око 25-30 евра. Они који иду на хрватско море тако често користе пут преко Бања Луке и БИХ и ту их путарина изађе око десетак евра укупно.

 

Цена горива

На хрватским пумпама цена бензина кошта 1,38 евра по литру (10,40 куна), док је цена основног дизела 1,28 евра (9,64 куне), док ће се плави дизел у наредне две недеље продавати по цени од 0,78 евра по литру (5,88 куна).

Од Београда до Сплита удаљеност је 798 километра. Уколико бисте целу раздаљину прешли са горивом по хрватским ценама, пут у једном правцу коштао би око 8.900 динара.

 

Осигурање

Полиса осигурања за боравак од 10 дана на мору у Хрватској креће се од 1.100 динара. То је најјефтинија полиса која не покрива лечење ковида и цена износа је по особи на осигурани лимит од 12.000 евра.

Поред основних покрића као што су трошкови лечења, хоспитализације и операције, могу се изабрати и пакети који покривају осигурање пртљага, помоћ на путу за моторна возила, превремени прекид аранжмана, као и многе друге нежељене ситуације током пута.

 

Интернет и роминг

Као што је већ речено, ове године је покренута иницијатива да се укине роминг за грађане Западног Баликана, а док та одлука не ступи на снагу у Хрватској се рачуна редовна ромуинг тарифа. Како би избегли велике рачуне за мобилне телефоне, најбоља опција је да купите неку од интернет картица у понуди у Хрватској које коштају између 10 и 15 евра и омогућавају вам сурфовање интернетом у одређеном временском периоду (један дан, седам дана...)

 

Паркинг

Што се тиче паркинга у хрватским летовалиштима, он је поред гаража и посебних паркиралишта могућ и на улицама које су подељене у зоне. Потребно је истаћи да су цене у Хрватској, а поготово у Дубровнику, веће од цена у Црној Гори.

Тако на пример, сат времена у Ријеци се креће од 0,5 евра по сату до пуног евра по сату, док је на пример у Дубровнику, сат времена најмање 0,7 евра по сату, па до око 1,5 евра по сату.

(blic.rs)

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести