Посетили смо планину Маљен: Зимске чаролије ваздушне бање (фото)

Протеклих неколико зима нису обиловале снегом, јер снега у нашој равници као да све мање има.
Марина Јабланов Стојановић/Дивчибаре
Фото: Марина Јабланов Стојановић/Дивчибаре

Зато када се зажелимо белине, ми кренемо у планине. Најближа планина Новом Саду је Фрушка гора, али због климатских услова и своје надморске висине често ни она нема много снега. У потрази за најближом „правом“ планином дошли смо до Маљена где се снег цакли и под ногама шкрипуће.

– Нагласила бих да Дивчибаре нису планина, него висораван на Маљену која се због својих географских специфичности посматра као засебна туристичка целина. Дивчибаре и насеље Краљев Сто су све популарније дестинације за наше туристе, нарочито што се новом путном мрежом може веома брзо стићи – за само сат од Београда, и уживати у чарима планине. Згодно је да се овде дође и за викенд, а то је управо предност коју су препознали не само Београђани него и Новосађани који нам радо и често долазе да уживају у снегу, зимским спортовима, јер овде постоје две ски стазе, али и свему другом што ово место може да пружи – упутила нас је Бојана Глишић, директорка ТО Мионица.

Фото: Марина Јабланов Стојановић/Мостић преко Црне Каменице

Планина Маљен припада венцу планина који чине Повлен и Сувобор. За време турске владавине овај део је називан Карадаг – Црна Гора. Тек крајем XVIII века тај крај престаје да се зове Црна Гора и има садашња имена. Име Маљен и Повлен има словенско порекло и упућује на оно што се по-маља, вис који се уздиже или штрчи. Највиши врх Маљена је Краљев Сто и налази се на 1.104 метра надморске висине. Тако је назван по краљу Душану који је ту боравио (столовао) за време једне битке. Пре него што је постао цар, краљ Душан је ратовао са Угарима. На Маљен је дошао с војском и улогорио се на највишем врху одакле је посматрао битку. Ту је био све док га гласник није обавестио о победи. Зато је овај врх народ прозвао Краљев Сто да би се сачувао спомен на тај догађај.

Фото: Марина Јабланов Стојановић/Ски стаза Црни Врх

– Највиши врх Краљев Сто припада општини Мионица, заправо планина Маљен је подељена на три општине: део припада Ваљеву – то је туристичко место Дивчибаре, док трећи део ове планине припада општини Пожега. Ова планина постаје све атрактивнија туристима и зато је важна сарадња све три општине. Надам се да ће се поштовати урбанистички планови и да ће се оно што се буде градило, а гради се све више, бити уклопљено у овај амбијент не би ли планина остала и даље лепа као до сада – указала је Бојана Глишић.


Девојачке баре

Име Дивчибаре на Маљену спомиње се још у XV веку и везује се за трагичан догађај. Према народном предању после летњег пљуска у набујалој реци Црној Каменици, која протиче кроз центар туристичког места, утопила се млада чобаница. У спомен на тај догађај тој висоравни на Маљену је дато име Девојачке баре – Дивчибаре.

Фото: Марина Јабланов Стојановић/Бојана Глишић


Но није само лепота у питању – планина Маљен је и ваздушна бања. Наиме овде се сусрећу вездушне струје Карпата и Панонске низије са струјама са Медитерана – па је присутан јод у ваздуху. Захваљујући овој ружи ветрова на Маљену се јача имунитет, а овај простор је благотвoран за особе које имају проблема с дисајним органима и кардиоваскуларним обољењима, јер им омогућава бржи опоравак. Клима на њој је пријатна јер је то осунчана планина на којој просечно 289 дана нема ветра, а годишње има око четири месеца снега.

– Лепо је овде бити зими, али Маљен је леп кроз сва годишња доба, а посета туриста то потврђује. Нарочито је рана јесен лепа, јер је топлија од пролећа, а септембар најсувљи месец. Ово је пре свега ваздушна бања, па гости долазе да уживају чистом ваздуху. За све оне који воле да шетају или да бициклом обиђу видиковце постоје обележене стазе и руте. А за жељне авантуре постоји могућност изнајмљивања квадова, коња за јахање... Напоменула бих да су успони благи, тако да и рекреативци без муке могу да се попну до врха, а при том постоје и одморишта где може да се предахне и ужива у лепом погледу – истакла је Глишићева.

Фото: Марина Јабланов Стојановић/Шарени се пијаца у Дивчибарама

У самом центру Дивчибара постоји пијаца где могу да се купе домаћи производи као што су сир, кајмак, сухомеснати деликатеси, а постоје и тезге са ручним радовима пре свега веома атрактивним вуненим чарапама и рукавицама.

– Ово је омиљена дестинација школа у природи и екскурзија, али и спортисти често долазе овде на припреме, јер надморска висина погодује њиховим потребама. Могла бих да кажем да су Дивчибаре сјајно место за долазак деце јер има доста игралишта и забавних паркова баш њима намењених – рекла нам је Бојана Глишић, директорка Туристичке организације Мионица.

И сами смо се уверили у Бојанине речи посетивши пространо дечије игралиште где су малишани свих узраста уживали. Заиста су Дивчибаре место које је сјајно за децу јер нуди доста садржаја који су прилагођени њиховом узрасту. Наш утисак је да је Маљен намењен и другим узрастима и да свако тамо може уживати. Белина снега који светлуца, диван ваздух, добра храна и пријатни људи чине да се на Дивчибаре поново вратите и у неко друго годишње доба.

Текст и фото: Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести