Рудник добија отворени базен и визиторски центар

Природне лепоте планине Рудник нису довољно искоришћене а за боље представљање и туристички развој рудничког краја важна су нова улагања, јавља Радио телевизија Србије.
r
Фото: Youtube Printscreen

Најлепша планина Шумадије најбоље се упознаје у ходу. Обележене су бројне планинарске и стазе здравља, па у лепоти шумовитог Рудника уживају заљубљеници у природу, уз одмор у сеоском амбијенту готово нетакнутог планинског краја.

"Првенствено допада им се свеж ваздух на Руднику и допада им се поглед, после тога храна наша. То је јунетина испод сача, лепиње са кајмаком и пршутом, све домаће", објашњава Данка Петровић, угоститељ са Рудника.

Ваздух опија, а поглед са рудничких врхова заиста оставља без даха. Рудничани кажу да током године имају велики број сунчаних, али и снежних дана.

Ту се укрштају ветрови, а осам врхова је изнад хиљаду метара надморске висине. Зато је Рудник проглашен за ваздушну бању још 1922.

"И од тада су почели знаменити Београђани да долазе и да граде своје виле и летњиковце на Руднику и зимовнике, па су преко зиме боравили на скијању и зимовању, а преко лета на летовању", прича хроничар Рудника Момчило Пауновић.

Рудник је прознатљив на туристичкој мапи Србије јер већ има велики број сеоских туристичких домаћинстава који радо, више од деценије, дочекују госте.

"Локална самоуправа планира изградњу отвореног базена, а планира се изградња Визиторског центра на Руднику. То би у свакој варијанти комплетирало понуду, туристичку понуду Рудника, он би био интересантнији и лепши за наше госте", истиче директор Туристичке организације Горњи Милановац Десимир Ћаласан.

Богат шумама и изворима Рудник чува предања и историју. Познато је да је у средњем веку био важан рударски, трговачки и стратешки центар.

На тај период подсећа и споменик природе Острвица где је на остатку разорене вулканске купе постојало војно утврђење.

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести