СОТСКО ЈЕЗЕРО Малдиви на дохват руке

Иако све указује да је лето на измаку, то не значи да је касно да „скокнете” до Малдива на једно послеподне или продужени викенд, како сте више у могућности.
2
Фото: Dnevnik.rs

Само, да не буде забуне, поменута дестинација је много ближа него што се чини, а да ствар буде још луђа, потпуно је бесплатна! Добро, све зависи и од тога колико вам возило гута горива, као и то колико сте удаљени од ове локације, али је свеједно јефтинија опција него летети авионом.

Но, да вас не држимо више у неизвесности – Малдиви су, заправо, шљунковита плажа на Сотском језеру надомак Шида, односно на двадесетак километара од Бачке Паланке ако идете преко Хрватске и Илока. Међутим, како је сам назив плаже више „мамац” за привлачење туриста, све оно што затичете по доласку лепше је него што можете да замислите. Можда чак и од правих Малдивских острва, зависи какав пејзаж и какву климу преферирате.

Елем, Сотско језеро је направљено крајем седамдесетих преграђивањем долине потока Шидина, па је с те једне стране оивичено браном, на којој је направљено степениште те се може и туда ући у воду. Најбољи поглед можда и јесте са тог бетонског спуста, јер све што се пред вама пружа јесу чиста вода, породице лабудова, чапље прелетачице, мобилијар за све узрасте, летњиковац, неколико ушушканих викендица, пливачи, пецароши, а све то опасано је густом шумом на обронцима Фрушке горе.

Фото: Dnevnik.rs

Кад је викенд, истина, овај мир и тишину наруше бројни туристи који се ту затекну и на неколико дана са шаторима или камперима, али у суштини, како кажу они који Сотско језеро више воле током радне недеље, све је предивно и, што је још важније – уредно! Зато и тврде да је ово једно од најлепших језера на Фрушкој гори и у околини.

- Једна јако битна ствар, зашто је све овако чисто и уредно, само захваљујући групи људи која самоиницијативно ради и све одржава, добијају донације, колико им ми оставимо, неки динар, а они сами брину, поставили су клупе и све што видите овде – прича нам Владимир Мајсторовић из Бачке Паланке, који са својом женом Миленом на Сотско језеро редовно долази већ петнаестак година. - Једноставно обожавамо природу. Иначе и кампујемо ту, лети смо ту са шатором, тамо ниже, има један орах. Како ће ми досадити кад долазим с особом коју волим? Раније смо са синовима редовно долазили, овде су учили за факултет, седну за лаптоп у хлад и спремају испите. Јесте ли гладни? Ми смо толико наоружани, не бисте веровали, имамо уштипака, грожђа, кекс, воду, кафу...

Фото: Dnevnik.rs

И док Мајсторовићи уживају у поподневном миру, који смо им на кратко нарушили, препричавају нам сву лепоту раног устајања у овој природи, уз цвркут птица које их поздрављају ниским летом тик изнад воде, док се младунци лабудова у даљини препиру ко пубертетлије. И нема повишеног људског гласа, нити бучне музике...

- Породично се овде долази викендом, за децу има Штрумпф село са шареним бурадима као кућицама штрумпфова и штрумпфотеку из које деца могу да позајме сликовнице и књиге – каже радник Водопривредног предузећа „Галовица” Земун Јовица Матић, које је задужено за констролисање Сотког језера које иначе припада Националном парку „Фрушка гора”. – Тамо код плаже „Малдиви” је и летњиковац, може да се седи и доручкује, имамо зип-лајн, љуљашке, клацкалице, лежаљке, клупе, тршчане сунцобране... Вода је исправна за купање и тренутно је најдубља око пет-шест метара, што је за око три метра ниже од уобичајеног.

Иначе, да нема саобраћаја и силних камиона који тутње од Шида ка граници са Хрватском и обрнуто, на само метар-два од уласка на језеро, читава прича би била и више него идеална. Али, хајде да се опет вратимо на почетак – у ова времена, за мало пара, имамо Малдиве и боље него што можемо да сањамо!

Текст и фото:

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести