Стопића пећина обара рекорде и у доба короне

ЗЛАТИБОР: Једна од туристичких атракција Златибора, Стопића пећина, већ је до септембра ове године остварила прошлогодишњи резултат у броју посета.
1
Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

У туристичкој сезони под утицајем епидемије коронавируса, Стопића пећину на североисточној страни Златибора, која је од туристичког центра удаљена 19 километара, до сада је посетило преко 95.000 људи.

Најбољи резултат забележен је током августа када је било дана током којих је кроз пећину пролазило и до хиљаде и по људи.

Током читаве прошле године у све популарнију златиборску атракцију посетило је између 80.000 и 90.000 туриста.

Стопића пећина је речна и дугачка је 1.691,5 метара а кроз њу протиче Трнавски поток.

Пећину чини пет целина, Тамна и Светла дворана, Велика сала са кадама и канал са када и речни канал, а кречњачки слој у пећини датира из периода триаса и дебео је преко 100 м.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Стопића пећина је речна пећина дугачка 1.691,5 м, кроз коју протиче Трнавски поток, а чине је пет целина: Светла дворана, Тамна дворана, Велика сала са кадама, Канал са кадама и Речни канал. Кречњачки слој у пећини датира из периода триаса и дебео је преко 100 м.

Стопића пећина је на надморској висини од 711 метара а поред импресивног улазног отвора висине 18 метара њен заштитни знак су Бигрене каде, удубљења у камену оивичена зидовима која у време киша и отапања снегова буду слапови.

Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Речни канал при већим водама у Стопића пећини формира водопад чија је висина 9.44 метра - Извор живота.

Златиборска атракција посетиоце прима током читаве године, а готово сваке године овај заштићени споменик природе бива додатно уређиван како би показао још неки детаљ своје лепоте.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести