Венеција и даље пуста упркос попуштању рестриктивних мера

ВЕНЕЦИЈА: Венеција никада није била тако тиха, сагласни су мештани тог чувеног туристичког места чије су улице и даље пусте упркос попуштању рестриктивних мера у Италији, после више од два месеца блокаде.
u
Фото: pixabay.com

Кафеи на Тргу Светог Марка су углавном затворени, столице наслагане уместо попуњене гостима који пијуцкају Аперол-шприц, а гондоле празне јер их локалци не користе, већ су намењене туристима.

Старо језгро Венеције броји свега око 55.000 становника, а пре епидемије вируса ковид-19 имало је свакодневно више туриста него мештана и то већином из иностранства, а не Италије.

Због тога се оцењује да "излазак из блокаде" Венеција заправо очекује 3. јуна, када ће бити дозвољен долазак људи из ЕУ и Шенгена.

Ситуација је потпуно другачија у односу на период пре марта услед забране кретања људи ван региона у којем се налазе, али и обустављених долазака из иностранства, а те мере биће на снази до 2. јуна.

Процењује се да ће Венеција, где су многе пословне активности везане за туризам, претрпети огромне финансијске губитке због блокаде.

Сваке године око 30 милиона туриста из целог света посети Венецију, која тиме оствари прилив од туризма у износу од 2,5 милијарди евра, подаци су италијанског Министарства туризма.

На острву Мурано надомак Венеције, познатом по производњи стакла, финансијска ситуација је такође отежана и још је неизвесно да ли ће свих 150 компанија које се баве мурано стаклом опстати.

Италија је једна од најтеже погођених земаља вирусом ковид-19 који је у тој земљи однео више од 32.000 живота и изазвао најдужу блокаду у Европи.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести