ЦЕРН ПЛАНИРА ДА НАПРАВИ НОВИ АКЦЕЛЕРАТОР АТОМА 20 милијарди евра за тајне универзума

Европска организација за нуклеарно истраживање Церн има за циљ да направи нови акцелератор атомских честица који би коштао 20 милијарди евра како би биле откривене тајне универзума, а који би био најмање три пута већи од постојећег акцелератора.
e
Фото: pixabay.com

Истраживачка лабораторија Церна израдила је планове за модел следеће генерације који је најмање три пута већи од Великог хадронског акцелератора, објавио је Гардијан.

Савет Церна је у петак расправљао о средњорочном прегледу студија изводљивости за нови акцелератор FCC.

Ако се планови остваре, ЦЕРН би затражио одобрење у наредних пет година и очекује да ће машина бити изграђена и спремна за рад у 2040-им годинама.

Велики хадронски акцелератор, изграђен унутар кружног тунела дужине 27 километара испод швајцарско-француског села у близини Женеве, разбија протоне и друге субатомске честице брзином блиском светлости како би поново створио услове који су постојали у делићима секунде након великог праска.

Тај акцелератор, највећи на свету, коришћен је приликом практичног открића Хигсовог бозона 2012. године, готово 50 година након што су честицу теоријски открили физичар са Универзитета у Единбургу Петер Хигс и неколико других истраживача.

За то откриће Хигс и остали истраживачи добили су Нобелову награду за физику 2013. године.

Од открића Хигсовог бозона, међутим, акцелератор није открио ништа значајно у области физике што би могло да расветли неке од најдубљих мистерија универзума.

Фото: pixabay.com

Церн је израдио планове за следећу машину (FCC) 2019. године, чија би израда коштала 20 милијарди евра и била дужине од 90 до 100 километара и која би имала максималну енергију за разбијање субатомских честица од 100 терелектронволти (ТеВ).

Велики хадронски акцелератор постиже максималну енергију од 14ТеВ.

Тај предлог, међутим, има своје критичаре, па је тако бивши главни научни саветник британске владе Дејвид Кинг изјавио за Би-Би-Си да би трошење милијарди на машину било "непромишљено" када се свет суочава са озбиљним претњама климатске кризе.

 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести