ДА ЛИ ОВО МЕЊА СВЕ Маск саопштио да је пацијент са чипом у мозгу покренуо компјутерски миш уз помоћ својих мисли

ЛОС АНЂЕЛЕС: Први пацијент којем је уграђен имплантантни мождани чип технолошке компаније Неуралинк потпуно се опоравио и у стању је да контролише компјутерског миша користећи само своје мисли, изјавио је оснивач те компаније Илон Маск.
2
Фото: Pixabay

''Постигнут је напредак, изгледа да се пацијент у потпуности опоравио, и можемо да уочимо ефекте које чип има на мозак. Пацијент може да помера миша по екрану само користећи свој мозак'', рекао је Маск, преноси Ројтерс.

Он је додао да ће Неуралинк покушати да тестира да ли пацијент може да помоћу мисли изазове кликове на мишу.

Компанија Неуарлинк је прошлог месеца успешно уградила чип свом првом људском пацијенту, након што је у септембру добила одобрење за вршење експеримената на људима.

Користећи хируршког робота, тим Неуралинк уградила је чип повезан за интерфејсом мозак-рачунар у део мозга који контролише покрете и кретање, с намером да пацијент за почетак овлада употребом миша и тастатуре користећи само своје мисли.

Ројтерс наводи да Маск има велике планове везане за Неуралинк, пошто жели да производима те компаније олакша лечење гојазности, аутизма, депресије и схизофреније.

(Дневник, Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести