Епл скенира фотографије свих корисника у потрази за злостављачима деце

Епл је потврдио да скенира корисничке фотографије у настојању да открије доказе о злостављању деце, али америчка техно компанија није много открила о томе како функционишу та скенирања, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Овај податак забринуо је кориснике Еплових уређаја, нарочито јер није познато од када компанија има ову праксу.

Информацију о скенирању фотографија потврдила је Џејн Хорват, Еплова виша менаџерка, на догађају у Лас Вегасу казавши да "компанија користи неке технологије за помоћ у проналажењу материјала о сексуалном злостављању деце".

Раније се претпостављало да би Епл могао имати овакву праксу, али тек сада су из компаније званично признали да то раде. Тиме се Епл придружио и другим технолошкиом дивовима, укључујући Фејсбук, Твитер и Гугл, који већ користе алат за скенирање слика познат као ПхотоДНА. Овај алат прегледа фотографије помоћу широке базе података познатих слика злостављања. Није познато користи ли Еплов алат за скенирање сличну технологију.

Ова Еплова пракса поделила је мишљења његових корисника. Док једни хвале намеру компаније у сузбијању криминала, други је критикују због уплитања у приватност корисника.

"Наравно да сви раде на заустављању злостављања деце, али овдје није о томе реч. Не верујем да Епл заиста брине о борби против криминала", казао је новинар и политички коментатор Чедвик Мур.

Међутим, технолошки експерт Бил Мју истиче да су овакве критике ипак погрешне, тврдећи да је нова мера америчке компаније можда мање наметљива него што се чини с обзиром на Еплове технолошке могућности.

"Ова технологија која се користи заиста је паметна. То не мора нужно значити да Епл заправо може видјети и шифрирати ваше фотографије, јер компанија може само пролазити кроз ове фотографије и тестирати их у односу на већ познате фотографије злостављања", казао је Мју.

Неколико других технолошких компанија такође се нашло на мети критика због сличне праксе.

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести