Фејсбук гаси систем за препознавање лица: Нема више таговања

САН ФРАНЦИСКО: Компанија Фејсбук објавила је данас да гаси свој систем за препознавање лица, који аутоматски идентификује кориснике на фотографијама и видео снимцима и да ће избрисати снимке лица више од милијарду људи.
facebook, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Џером Песенти, потпредседник за вештачку интелигенцију нове матичне компаније Фејсбука Мете рекао је да компанија покушава да одмери позитивне случајеве употребе технологије препознавања лица насупрот растућим друштвеним забринутостима, посебно с обзиром да регулатори тек треба да дају јасна правила у овој области, преноси АП.

Компанија је 2019. прекинула праксу коришћења софтвера за препознавање лица за идентификацију пријатеља корисника на отпремљеним фотографијама и аутоматске предлоге за "таговање", а због те функције, компанија је тужена у америчкој држави Илиооис.

Неки градови у САД су забранили полицији и другим локалним властима употребу софтвера за препознавање лица, а Сан Франциско је 2019. постао први амерички град који је забранио ову технологију, а после вишегодишњих критика заговорника приватности и грађанских слобода.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести