Фејсбук: Систем није пао због злонамерних активности

ЊУЈОРК: Компанија Фејсбук је саопштила да "нема злонамерних активности" иза промене конфигурације која је на више сати јуче оборила све услуге са интернета.
fejsbuk
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Компанија раније није прецизирала да ли је промена конфигурације планирана или је неко намерно ометао њене сервере, пренео је Ројтерс.

Најпре су пале друштвене мреже и сервиси за поруке у власништву Фејсбука - Инстаграм, Вотсап и Фејсбук месинџер, а затим је уследило пријављивање сличних проблема корисника на Амазону, ТикТоку, Снепчету и другимн сервисима, пренео је раније портал Блумберг.

Недуго затим велики број корисника је пријавио проблеме и са претраживачем Гуглом, а потом су се појавили проблеми и са мултинационалним компанијама интернет провајдера Т-мобајла, Верајзона и АТ&Т.

Како наводе страни медији, на десетине хиљада корисника ових провајдера широм света остало је без интернет конекције.


Пад мрежа нису изазвали сајбер криминалци

Прекид у функционисању Фејсбука, Инстаграма и Воцапа нису изазвали сајбер криминалци, саопштила је данас та компанија.

Желимо да разјаснимо да није било никаквих малициозних активности иза пада мрежа. Основни узрок била је неисправна промена конфигурације код нас, наводи се у саопштењу које је пренео ТАСС.

Раније, Фејсбук је објавио да нема доказа да се трећа страна мешала у сервисе ове компаније, додајући да закључци експерата нису коначни.


Због пада друштвених мрежа Фејсбук, Инстаграм и Воцап лично богатство Марка Закерберга, власника тих апликација, за неколико сати смањене је за више од шест милијарди америчких долара, пренели су раније светски медији.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести