Илон Маск хоће да повеже људски мозак с компјутером до 2020.

Неуралинк, четврта компанија Илона Маска и једна од "најневидљивијих", у уторак је постала мало транспарентнија након презентације о плановима и технологији којом их жели постићи. Циљ? Повезати компјутер директно с људским мозгом.
r
Фото: pixabay.com

Како преноси Кликс, Маскови инжињери и научници 2020. године желе да тестирају први уређај који би људски мозак директним физичким мостом повезао са компјутерским системом.

Како је потврдио сам Маск, тестови на животињама су спроведени и "један мајмун је успео да контролише компјутер путем властитог ума". Једном када уређаји буду повезани с човеком, могућности су бескрајне, али први циљ јесте олакшати стање болесника с оштећеном кичмом и особа са когнитивним проблемима.

Поред мајмуна, тестови су спроведени и на мишевима.

Наводно, крајњи циљ је сједињење човека и машине, односно креирање симбиозе људског ума и компјутера.

Не треба бити превише оптимистичан јер учење страног језика једним кликом је засад ипак само научна фантастика. Да би се до тога дошло, Неуралинк ће прво морати учити како мозак уопште функционише у контексту повезивања са вештачким информациони системима.

Неуралинк је презентовао и прототип уређаја који би се с мозгом повезао путем нити, а кроз рупу у лобањи. Креирање рупе је најнеугоднији део уградње уређаја, али се из Неуралинка надају да ће класичне хируршке бушилице замијенити ласери који ће ствари учинити пријатнијим.

Уређај би се монтирао помоћу апарата која личи на машину за шивење, а која би помоћу игле у мозак убацивала нит по нит.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести