Јапан укида бензинска возила до средине наредне деценије

ТОКИО: Јапан намерава да елиминише возила на бензински погон у наредних 15 година, саопштила је данас влада која планира да достигне нето нулту емисију угљеника и да генерише готово два билиона долара годишње од зеленог привредног раста до 2050.
tokio
Фото: pixabay.com

„Стратегија зеленог раста“, фокусирана на водоник и ауто индустрију, замишљена је као акциони план за остварење октобарског обећања премијера Јошихиде Суге да ће половином овог века земља елиминисати нето емисије угљеника, преноси Ројтерс.

Суга је зелене инвестиције поставио као главни приоритет у смислу подшке оживљавању економије погођене пандемијом ковид-19 и усклађивања Јапана амбициозним еколошким циљевима Европске уније, Кине и других економија. .

Влада ће понудити пореске подстицаје и друге моделе финансијске подршке компанијама, при цему је таргетирала раст додате вредности привреде и промета на 90 билиона јена годишње (870 милијарди долара) кроз зелене инвестиције до 2030, и на 190 билиона јена (1,8 билиона долара) до 2050. године.

"Зелени фонд" од два билиона јена подржаће корпоративна улагања у зелене технологије.

Планом се предвиђа да продаја нових возила на бензински погон уступи место електричним возилима, укључујући хибридна и возила на горивне ћелије, до средине 2030-их.

Да би убрзала раст продаје електричних возила, влада намерава да смањи цене батерија за те аутомобиле за више од пола, на 10.000 јена или на још мање по киловат-сату до 2030. године.

Циљ јој је повећање потрошње водоника на три милиона тона до 2030. и на око 20 милиона тона до 2050. године са нивоа од 200 тона из 2017, у областима као што су производња електричне енергије и саобраћај.

У стратегији је дефинисано 14 индустрија, попут ветроелектрана на мору и горива бази амонијака. Планирано је да до 2040. године на мору буду инсталиране ветроелектране капацитета до 45 гигавата (Гв).

Коришћење струје из обновљивих извора енергије у Јапану би, према овом програму, требало да учествује у укупној потрошњи с уделом од 50 до 60 посто до 2050, у односу на садашњих мање од 20 процената, уз истовремено смањење ослањања на нуклеарну енергију.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести