Кина: Колико несигурне у себе могу бити САД да забране омиљену апликацију младих?

ПЕКИНГ: Забрана апликације за дељење видеа ТикТок у власништву компаније из Кине, коју је усвојила америчка влада, открива несигурност Вашингтона и представља злоупотребу државне моћи, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.
tiktok
Фото: pixabay.com

Влада САД је "сувише затегла концепт националне безбедности и злоупотребљава државну моћ да би потиснула компаније других земаља", рекао је Мао на брифингу, пренео је АП.

"Колико несигурне у себе могу бити САД, највећа светска суперсила, да се у толикој мери плаше омиљене апликације младих?", запитао је он. 

Бела кућа је у понедељак дала свим савезним агенцијама смернице да у року од 30 дана избришу ТикТок са свих владиних уређаја.

Она ни раније није дозвољавала ТикТок на својим уређајима.            

ТикТок користи две трећине америчких тинејџера, али у Вашингтону постоји забринутост да би Кина могла да искористи своја законска и регулаторна овлашћења да добије приватне корисничке податке или да покуша да прогура дезинформације или наративе који фаворизују Кину.           

Конгрес и више од половине америчких држава до сада су забранили ТикТок на службеним мобилним уређајима.

У Кина су већ дуже време блокиране стане платформе друштвених медија и апликације за размену порука, укључујући Јутјуб, Твитер, Фејсбук и Инстаграм.         

Канада је раније данас забранила кинеску апликацију ТикТок на телефонима државних службеника, а ова мера ступиће на снагу сутра, пренео је Ројтерс, позивајући се званично саопштење послато запосленима у савезној влади.

Одлука је донета у циљу безбедности података, након што је интерном анализом утврђено да методе прикупљања података ТикТока, чине кориснике осетљивим на сајбер нападе.

Потез је уследио неколико дана након што је Европска комисија увела сличну забрану, да би осигурала безбедност информација пошто је интерни преглед показао да ТикТок методе прикупљања података могу да оставе кориснике рањивим на сајбер нападе, наводи лист.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести