Кина послала у свемир модул са просторијама за становање

ПЕКИНГ: Кина је лансирала беспилотни модул који садржи просторије за три особе које ће бити настањене на трајној свемирској станици, која би требало да буде завршена до краја 2022. године, саопштили су државни медији.
k
Фото: Tanjug (AP / Chinatopix via AP)

Модул, под називом "Хармонија небеса" (Тјанхе на кинеском), је лансиран са Лонг марш 5б, највећег кинеског носача ракета, у 11.23 по локалном времену из свемирског Венчанг лансирног центра, са јужног острва Хаинан, јавља Ројтерс.

Тјанхе је један од три главне компоменте које ће сачињавати прву самосталну свемирску станицу, која има јединог конкурента у Међународној свемирској станици (ИСС).

ИСС користе неке од водећих земаља света, попут САД, Русије и Јапана, док је Кини забранено да буде део ИСС одлуком Америке.

Тјанхе ће направити главне стамбене одаје за три члана посаде на кинеској свемирској станици, која ће трајати најмање десет година.

Лансирање Тјанеа је први од 11 мисија неопходних да се комплетира свемирска станица, која ће летети око Земље на висини од 340 до 450 километара.

Рад на свемирској станици је почео пре деценију, 2011. године, и у том пројекту су учествовале свемирске лабораторије Тјангонг-1 и Тјангонг-2.

Кина је направила приоритетним свемирско истраживање, са циљем да буде водећа сила у пољу свемирског истраживања до 2030. године.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести