Комета Нишимура ОСВЕТЛИЋЕ НЕБО ОВОГ МЕСЕЦА, враћа се тек за 400 ГОДИНА

ТОКИО: Новооткривена сјајна комета осветлиће небо северне хемисфере 12. септембра, а потом око 17. септембра, да би се вратила тек за 400 година. Аматерски астроном Хидео Нишимура из јапанског града Кагаве открио је ову комету у августу.
e
Фото: Pixabay.com

Снимио је експозиције користећи стандардни Кенон ДСЛР фотоапарат и телефото објектив, а након обраде експозиција је постало очигледно да постоји блистави објект који брзо пролази кроз наш унутрашњи соларни систем.

Мајнор Планет Центар је званично потврдио откриће и назвао комету Ц/2023 П1 (Нишимура), а словна ознака "Ц" означава непериодичну комету. То значи да ове врсте комета потичу из Оортовог облака и могу или само једном проћи кроз Сунчев систем или имати орбиталне периоде у распону од 200 до неколико хиљада година пре него што се врате у близину Сунца. Према COBS-у (Comet Observation Database), Нишимура је категорисана као "хиперболична комета", што сугерише да има обиље енергије која је спречава да буде трајно "ухваћена" у соларни систем.

Да би напустила Сунчев систем, комета прво мора да "преживи" најближу тачку у односу на Сунце пошто комете које прилазе Сунцу први пут имају већи ризик од распада, а судбина Нишимуре је у том смислу неизвесна. Пол Кодас, званичник НАСА, сматра да ће "комета вероватно преживети пролазак поред Сунца", и не верује да ће изгорети том приликом, преноси Глас Америке.

Када интензивна сунчева светлост први пут дође у контакт с површином комете, постаје могућ широк распон исхода. Због топлоте и притиска које производи Сунце и соларни ветар, комета се у неким случајевима може отопити и распасти. Један такав пример је комета ИСОН, која се распала само неколико седмица пре него што се очекивало да ће креирати изванредан призор на небу. Нишимура ће 18. септембра бити најближе Сунцу у својој орбити, а ако издржи радијацију и не распадне се, направиће круг и кренути назад. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести