НАСА лансирала капсулу за скретање опасних астероида

ВАШИНГТОН: Америчка агенција НАСА лансирала је свемирску летелицу Дарт у пробну мисију скретања путање астероида који представљају потенцијалну или реалну опасност за Земљу.
boing kapsula
Фото: Tanjug (Aubrey Gemignani/NASA via AP)

Свемирска летелица је лансирана на пут дугачак 6,8 милиона миља са мисијом да се сруши на један свемирски сателит Диморфос сличан малом Месецу да би се видело да ли се астероиди могу одвратити од могућег судара са Земљом, преноси Ројтерс.

Дарт је лансиран синоћ у 22:21 на ракети носачу типа Фалкон 9 у власништву компаније СпејсКс из базе америчких свемирских снага Ванденберг у Калифорнији као први планетарни одбрамбени систем.

План је да се роботска свемирска летелица Дарт сруши на Диморфос брзином од 24.100 километара на сат како би минимално променила путању тог небеског тела.

Ако мисија успе то ће значити да НАСА, али и друге свемирске агенције могу да скрену неки астероид који иде ка Земљи и спрече катастрофални удар и могући смак света.

Капсула Дарт, величине аутомобила, одвојила се од носеће ракете неколико минута након лансирања и наставила своје 10-месечно путовање у дубоки свемир, неких 6,8 милиона миља од Земље.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести